Home VestiBiznis & Finansije Norveška najprosperitetnija na svetu, Srbija na 79. mestu

Norveška najprosperitetnija na svetu, Srbija na 79. mestu

by bifadmin

Nezavisna savetodavna organizacija Legatum institut objavila jelistu najprosperitetnijih zemalja na svetu, na kojoj je Amerika, po prvi put, ispala sa liste deset najprosperitetnijih. Prva tri mesta zauzele suNorveška, Danska i Švedska.

Godišnji indeks prosperiteta računa se poslednjih šest godina po sledećim kriterijumima: ekonomija, obrazovanje, poduzetništvo, upravljanje, zdravlje, lične slobode i sigurnost i socijalni kapital. Indeks pokriva 96 odsto svetske populacije i predstavlja pokušaj šireg merenja ekonomskog zdravlja zemalja.

Vodeće poizicije na listi zadržale su Norveška i Danska koje su i ove godine zauzele prva dva mesta, dok je Švedska preskočila Australiju i Novi Zeland i završila na trećem mestu. Na šestom je Kanada, zatim Finska, dok su Holandija i Švajcarska zauzele osmo i deveto mesto. Među deset naboljih se ove godine našla i Irska, a SAD je završila tek na 12. mestu, odmah iza Luskemburga.

Što se tiče Balkana najprosperitetnije su redom Slovenija (24. mesto), Hrvatska (na 50. poziciji), Crna Gora (57.), Makedonija (75.), Srbija (79.), i među gorima Albanija, na 92. poziciji, i BiH, sa svojim 99. mestom.

Pročitajte i ovo...