Home VestiBiznis & Finansije Ovo je bila najsmrtonosnija godina za novinare

Ovo je bila najsmrtonosnija godina za novinare

by bifadmin

Od početka ove godine ubijeno je ukupno 119 novinara kao posledica njihovog rada, prema podacima koje je juče objavio Međunarodni institut za štampu IPI, što je najveći broj otkada je IPI 1997. počeo sistemski da beleži ubistava novinara u svetu. Većina novinara uključena na ovaj popis živote je izgubila u ciljanim ubistvima, navodi se u saopštenju IPI-ja.

Najsmrtonosnija zemlja ove godine bila je Sirija, gde je ubijeno 36 novinara i desetine medijskih radnika, što potvrđuje alarmantan trend, kojem IPI svedoči u sukobima u poslednjih 15 godina, u kojem su novinari meta kako bi se sprečila distribucija informacija koja može ugroziti propagandne napore strana u sukobu. Ukupno 16 novinara ubijeno je ove godine u Somaliji u ciljanim napadima. Niko od počinitelja nije izveden pred sud, čime se učvršćuje kultura nekažnjivosti koja potiče nove napade. Meksiko, Pakistan i Filipini takođe su ostali opasna mesta za novinare. Sedam novinara ubijeno je od početka ove godine u Meksiku, od čega pet u pokrajini Verakruz, koja je najsmrtonosnije područje za medije u Meksiku od 2006. Po pet novinara ubijeno je u Pakistanu i na Filipinima, vezano uz njihov rad.


Bliski istok je svetski najsmrtonosniji područje za novinare do sada u ovoj godini, s 36 smrtnih slučajeva novinara u Siriji, tri u Iraku, tri na palestinskim teritorijima i jedan u Bahreinu. Afrika je druga na popisu, s ukupno 27 ubijenih novinara, uključujući 16 u Somaliji, pet u Nigeriji, četiri u Eritreji i po jednog u Tanzaniji i Angoli. Ukupno 26 novinara ubijeno je u Aziji, uključujući i sedam u Indoneziji, od kojih je pet poginulo u avionskoj nesreći, dok su bili na zadatku. Osim ranije spomenutih smrtnih slučajeva u Pakistanu i na Filipinima, tri novinara ubijena su ove godine u Bangladešu i dva u Indiji. Ukupno 22 novinara ubijena su ove godine u Latinskoj Americi, gde Meksiko sa sedam, Brazil sa četiri, Honduras s tri i Kolumbija s dva novinara, potvrđuju nastavak trenda nasilnih napada na novinare na tom području. Četiri novinara ubijena su u Peruu u saobraćajnoj nesreći dok su bili na zadatku, a jedan u Ekvadoru.


„Duboko uznemiruje što je, uprkos jasnim međunarodnim naporima da se rast napada na novinare zaustavi, ovogodišnji broj poginulih najveći u analima IPI-ja“, izjavio je zamenik direktora IPI-ja Entoni Mils. „Ubistvo novinara je krajnji i najbešćutniji oblik cenzure. Ako ne zaustavimo ciničnu plimu nekažnjivosti, trend ubistava će se nastaviti“, rekao je Mils.



*Izvor: http://www.business.hr

Pročitajte i ovo...