Home VestiBiznis & Finansije Poslednjih deset milja svemirskog šatla Atlantis

Poslednjih deset milja svemirskog šatla Atlantis

by bifadmin

Poslednji šatl koji je bio u orbiti oko Zemlje i poslednji koji je izašao iz centrale NASA odlazi polako u zasluženu penziju u specijalno izgrađeni hangar za posetioce u okviru Svemirskog centra Kenedi.

Ogromno, specijalno izgrađeno prevoizno sredstvo, gigantski kamion sa prikolicom-platformom na kojoj ima 76 točkova, odvezlo je poslednji šatl u upotrebi iz njegovog dosadašnjeg prebivališta u specijalno izgrađeni muzej otvoren za sve posetioce. Nekoliko desetina astronauta iz NASA programa Merkur, Džemini i Apolo svečano su dočekali Atlantis u njegvoom novom domu vrednom rpeko 100 miliona dolara. Među njima su bili i Baz Oldrin, kao i Ajlin Kolins, prva žena astronaut. Oni su u povorci pratili svemirskog kolosa, dok je brzinom od dve milje na sat, pošao na poslednji put dug desetak milja.


Ovaj događaj zapravo je označio konačan kraj svemirskog programa korišćenja šatlova, koji je trajao tačno 30 godina. Prošle godine je Atlantis penzionisan, a posetioci će moći da ga vide od 2013. godine po ceni od 90 dolara za ulaznicu.

Pročitajte i ovo...