Home VestiBiznis & Finansije Rezultati Mercator Grupe

Rezultati Mercator Grupe

by bifadmin

Grupa Mercator u periodu januar-septembar 2012. godine ostvarila 2,1 milijardi evra neto prihoda od prodaje i 0,7% rasta.

Prihod u Sloveniji je opao za 2%, dok su inostrana tržišta zabeležila rast od 4,4%. Smanjena ekonomska aktivnost u regionu, nastavak dužničke krize, pad uvoza i izvoza u Sloveniji i negativna kretanja deviznog kursa u Srbiji, imali su negativan uticaj na poslovanje Grupe Mercator, što se odrazilo neto gubtikom u iznosu od 22 miliona evra. Na svim tržištima zabeležen je nizak ili negativan ekonomski rast, visoka nezaposlenost i posledično pad kupovne moći potrošača koji su zbog toga sve više skloni da štede.


Uprava vrši sveobuhvatnu racionalizaciju svih vrsta troškova, sa prvim efektima u visini od 5 miliona evra, koji su vidljivi u trećem kvartalu 2012. Troškovna racionalizacija se nastavlja i ostaje jedan od prvih prioriteta za poboljšanje poslovnih rezulatata kompanije. Mercator beleži najveći rast na tržištu Bosne i Hercegovine, gde je prihod od prodaje povećan za 53,7 odsto, uglavnom kao rezultat akvizicije kompanije Drvopromet. Grupa Mercator je u istom periodu uspela da smanji neto finansijski dug, pa je tako smanjena vrednost zaliha za 42 miliona evra. Na dan 30. septembra 2012. godine u Grupi Mercator ima 24.208 zaposlenih.

Pročitajte i ovo...