Home VestiBiznis & Finansije UNESCO u finansijskim problemima

UNESCO u finansijskim problemima

by bifadmin

Pre godinu dana Amerika je obustavila finansiranje UNESCO-a, te se ovi nedostajući milioni osećaju u svim područjima rada. Iako su Saudijska Arabija i Norveška dodatno uplatile oko 20 miliona dolara u poseban Fond za hitne slučajeve, UNESCO-u već sada nedostaje više od 144 miliona dolara.

Generalna sekretarka UNESCO-a Irina Bokova već godinu dana upozorava na krizu koja je zahvatila ovu organizaciju zato što je Amerika odlučila da prestane da finansira organizaciju koja je primila Palestinu kao svog punopravnog člana.

„UNESCO se sve do danas nije oporavio od ovog finansijskog udarca“, ponovila je ovih dana Bokova. UNESCO se inače ne bavi samo udaranjem pečata na spomenike koje treba sačuvati, već kao što njen naziv (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation)kažei obrazovenjem, naukom, kulturom i donekle ljudskim pravima.

„Zbog umanjenog plaćanja morali smo da obustavimo ili barem „zamrznemo“ mnoge programe i projekte“, izjavila je nedavno Irina Bokova, i dodala: “Mogućnosti uvođenja demokratije u arapske zemlje su prekidom finansiranja od strane SAD bitno smanjene. To je šteta s obzirom da je uvođenje ovih vrednosti u pojedine zemlje od velike važnosti i za američki narod“.

Trenutno su zemlje koje najviše uplaćuju u blagajnu, osim spomenute Saudijske Arabije i Norveške, i Kina, Malezija, Južna Koreja, Indonezija, Katar i Alžir. Dakle, zapadne zemlje koje su do sada uvek određivale smer i ideologiju u ovoj organizaciji polako gube na značaju.

izvor Dojče Vele

Pročitajte i ovo...