Home VestiBiznis & Finansije Uskoro Zakon o energetskoj efikasnosti

Uskoro Zakon o energetskoj efikasnosti

by bifadmin

Na građevinskom fakultetu u Beogradu održana je konferencija „Održivom gradnjom do energetske efikasnosti“ na kojoj su učesnici predstavili dosadašnje pomake u ovoj oblasti, ali najavili i skoro donešenje novog zakona koji će regulisati efikasnost trošenja električne energije.

Govornici na današnjoj konferenciji složili su se da je od izuzetne važnosti da Srbija što pre ispuni svoj strateški cilj o energetskoj efikasnosti, predložen EU direktivama. Počev od 30. septembra ove godine svaka nova ili rekonstruisana zgrada u Srbiji moraće da ima svoj „energetski pasoš“ sa jasno ustanovljenom energetskom kategorijom, o čemu će voditi računa do sada registrovanih 300 licenciranih građevinskih inženjera. Uz primenu energetskog pasoša, svaka zgrada će prilikom renoviranja morati da uđe u energetsku kategoriju višeg kvaliteta.


Prema rečima Dejana Trifunovića, pomoćnika ministra u Ministarstvu za energetiku, razvoj i zaštitu životne sredine, država završava strategiju razvoja energetske efikasnosti do 2025. godine, i 2030. prema ciljevima uspostavljenim evropskim standarduima. U skladu sa tim, već polovinom decembra trebalo bi da bude predstavljen nacrt novog Zakona o energetskoj efuikasnosti, prema kome bi planirana ušteda na godišnjem nivou trebalo da iznosi 40.000 kW/h i 14.000t CO2.


„Naša zemlja mora dosta toga da promeni i primeni u ovoj oblasti jer domaćinstva i kompanijska postrojenja u zemlji troše prekomernu energiju za proizvodnju i dogrevanje. Srbija je prošle godine u dugom periodu bila u situaciji da na uvoz struje troši oko dva miliona evra dnevno“, naglasio je prof. dr Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije i od nedavno potpredsednik Evropske inženjerske komore. Kao jedna od novina u novom zakonu biće izmenjena praksa da se zgrade sa neokrečenim fasadama, kakvih po unutrašnjosti zemlje ima veliki broj, vode kao nedovršene, što su njihovi vlasnici iskorićavali zbog manjeg plaćanja poreza. Od sada će one, naprotiv, biti oporezivane više od dovršenih zgrada jer nisu adekvatno izolirane i zahtevaju veću potrošnju energije za njihovo održavanje.

Pročitajte i ovo...