Home VestiBiznis & Finansije EU pokrenula portal o profilima koji nedostaju na tržištu rada

EU pokrenula portal o profilima koji nedostaju na tržištu rada

by bifadmin

Evropska komisija pokrenula je EU Skills Panorama, portal o znanjima i veštinama koje će u sledećih nekoliko godina nedostajati na tržištu rada Unije. Sajt sadrži aktuelne informacije o stanju na tržištu rada u članicama, ali i desetogodišnje prognoze za profesije koje zahtevaju najniži, srednji i najviši nivo obazovanja.

Trenutno u EU ima oko dva miliona slobodnih radnih mesta uprkos visokom nivou nezaposlenosti. Portal sadrži detaljni pregled slobodnih radnih mesta po sektorima, profesijama i zemljama. Sajt će se redovno ažurirati najnovijim podacima. Prema prognozama sa njega, broj radnih mesta koja zahtevaju niži nivo obrazovanja smanjiće se do 2020. za 20%. Broj ovih radnih mesta padaće u većini članica, sa izuzetkom Letonije, Danske, Litvanije i Švedske. Sa druge strane, broj radnih mesta koja zahtevaju visoko obrazovanje porašće za 20% u EU, uz rast u svim zemljama sa izuzetkom Litvanije.


Sajt pokazuje su finansije i prodaja sektori sa najvećim brojem slobodnih radnih mesta u EU. Uz zastupnike prodaje i računovođe, drugi profili koji manjkaju su biolozi, doktori, medicinske sestre, stručnjaci za informaciono-telekomunikacione tehnologije i inženjeri. Podaci pokazuju da najveća neusklađenost između ponude i zahteva tržišta rada postoji u Litvaniji, Bugarskoj, Belgiji, Mađarskoj i Irskoj, dok je u Portugaliji, Danskoj i Holandiji situacija mnogo bolja. Na portalu se ističe da su neki skorašnji obrasci u zapošljavanju pokazali da su povećani standardi poslodavaca u pogledu stepena obrazovanja radnika kao i veština za sve grupe zanimanja nego što je to bilo pre krize.Teškoće u zapošljavanju u pojedinim oblastima postoje u svim zemljama u zavisnosti od situacije na tržištu rada.




*Izvor: http://www.euractiv.rs

Pročitajte i ovo...