Home VestiBiznis & Finansije Sirijske banke menjaju direktore zbog povezanosti sa Asadom

Sirijske banke menjaju direktore zbog povezanosti sa Asadom

by bifadmin

Banke u Siriji suočavaju se sa promenama upravnih odbora, uz međunarodne sankcije, gubitke i sve učestalije pljačke zbog građanskog rata.

Zvanično najavljeni kao ostavke, odlasci sa pozicije bankara koji su označeni kao bliski aktuelnom režimu predsednika Asada, organizovani su kako bi se donekle olakšao međunardoni pritisak na finansijske ustanove u Siriji. „Pojedini direktori su bili previše politički eksponirani iako nisu bili formalno kažnjeni od strane EU. Već nekoliko puta se desilo da neke evropske institucije traže ostavke kompromitovanih bankara“, izjavio je Anas Džaviš, direktor operacija u Berzi hartija od vrednosti u Damasku. U poslednja dav meseca pet od dvanaest listiranih kreditora na ovoj berzi objavili su na njenom zvaničnom sajtu obaveštenje svojim akcionarima o „hitnim ostavkama“ članova upravnih odbora.


U junu su SAD uspostavile sankcije Sirijskoj međunarodnoj islamskoj banci (SIIB), optužujući je da funkcioniše kao paravan za aktivnosti prethodno već kažnjene Komercijalne banke Sirije. „Sankcije na poslovanje SIIB su pokrenule veliko strahovanje među direktorima ostalih banaka za njihovu ličnu i profesionalnu bezbednost“, istakao je Džaviš. Sirijske banke u privatnom vlasništvu bile su ponos Asadove uprave zbog dobrog poslovanja, ali od početaka sukoba u zemlji beleže velike gubitke. MMF i Svetska banka nisu objavili nikakve ekonomske podatke o Siriji od prvih oružanih sukoba.

Pročitajte i ovo...