Home VestiEkonomija Davos: Nadu je zamenila zabrinutost

Davos: Nadu je zamenila zabrinutost

by bifadmin

Svake godine konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers pravi istraživanje o najuspešnijima u poslovnom svetu. Ovaj put zaključak njeni analitičari zaključuju da je nestalo pozitivnog raspoloženja iz prethodne godine.

Godišnji svetski ekonomski forum u Davosu tokom poslednjih pet godina prošao je kroz različite faze: u početku je dominantna bila neverica, pa je sledeće godine nastupila panika, sledeći put pojavila se nada, ali ovaj put preovladala je zabrinutost da do globalnog preokreta ipak neće doći tako lako. Širom planete izvršni direktori najvećih kompanija suočavaju se sa problemima.

U Evropi je u jeku dužnička kriza koja sa sobom donosi zastrašujući nivo nezaposlenosti, u SAD preti „fiskalna litica“, u Indiji je sve veća inflacija, dok je sve izglednije da će u Japanu doći do „rata valutama“ u pokušaju veštačkog obaranja vrednosti jena. Povrh svega, britanski premijer Dejvid Kameron najavio je referendum o EU za 2017, što će dovesti do toga da će strane kompanije sa velikim oprezom, ako uopšte, investirati u Velikoj Britaniji u naredne četiri godine.

Najnoviji izveštaj PwC pokazuje da su najveći izgledi za investiranje u 2013. godini u tzv. ekonomijama u razvoju, dok će najmanji biti na evropskom kontinentu i Japanu. Velike kompanije će i dalje biti veoma oprezne kada su u pitanju kratkoročne investicije i koncentrisaće se na dalje smanjivanje svojih troškova, najviše preko smanjivanja radne snage.

Pročitajte i ovo...