Home VestiPolitika i društvo Amazon angažuje neonaciste u Nemačkoj

Amazon angažuje neonaciste u Nemačkoj

by bifadmin

Nemački nedeljnik Welt am Sonntag i televizija ARD izveštavaju o nehumanim uslovima pod kojima rade privremeni radnici Amazona u Nemačkoj, dok se među pripadnicima obezbeđenja nalaze i pojedinci bliski neonacističkim pokretima.


Američka kompanija koja se bavi onlajn prodajom knjiga u svojoj bazi u Nemačkoj ima više nego neobičnu poslovnu politiku. U Nemačkoj je nastao skandal kada su mediji objavili pod kakvim uslovima za ovu kompaniju rade honorarci iz inostranstva, najvećim delom iz Španije i Portugalije. Televizija ARD navodi da su ti privremeni radnici nagurani u vikendice u regiji Hesen, gde ih ima više nego smeštajnog kapaciteta, daleko od svog radnog mesta, i da dobijaju manje plate nego što im je rečeno u početku.

Ipak, ono što je najviše uzbudilo nemačku javnost (a i širu, evropsku) je podatak da je Amazon u Nemačkoj angažovao pripadnike obezbeđenja, među kojima su neki pripadnici neonacističkih pokreta, da nadziru, požuruju i maltretiraju strane radnike. Ovu činjenicu su kasnije potvrdili u svojim izveštajima i Slate.fr, The Verge, kao i EUobserver. Prošle nedelje se tim povodom oglasila i nemačka ministarka rada, Ursula fon der Lejen, koja je najavila opsežniju istragu čitavog slučaja i zapretila oduzimanjem licenci agencijama za zapošljavanje koje su lažnim uslovima privlačili strane radnike za Amazon. Nemačka ispostava američke onlajn kompaniej je juče raskinula ugovor sa firmom za pružanej usluga iz oblasti obezbeđenja, Hensel European Security Services (Hess), u kojoj su bili zaposleni kompromitovani pojedinci pomenuti u novinarskim reportažama.

Pročitajte i ovo...