Home VestiEkonomija Ameriku preplavili zombiji

Ameriku preplavili zombiji

by bifadmin

Serijal „Okružen mrtvima“ („Walking Dead“) bio je najprodavaniji strip u SAD u 2012. godini u mesečnom izdanju u obliku sveske, ali i u kategoriji tvrdokoričenih knjiga. Izdavačka kuća „Marvel“ još uvek ima najveći deo udela na američkom tržištu stripova, vrednom 476,61 miliona dolara.



Sa 34,06% udela od ukupno ostvarene zarade, kompanija „Marvel Comics“, poznata po junacima kao što su Spajdermen, Hulk, Tor, Osvetnici, i dalje je vodeća na američkom tržištu. Odmah iza nje nalazi se večiti konkurent, izdavačka kuća „DC Comics“ (Betmen, Supermen, Vertigo serijal), sa 31,94% od ukupno 476,61 miliona dolara koliko je prodaja stripova donela izdavačima u 2012. godini. U celini, to je za 15% bolji rezultat nego 2011. godine.

Pomalo iznenađujuće, ali na prvom mestu najprodavanijih izdanja nije se našao nijedan iz plejade svetski poznatih superheroja ove dve izdavačke kuće, već nekoliko godina izuzetno popularan serijal scenariste Roberta Kirkmana, „Okružen mrtvima“ („Walking Dead“) o avanturama preživelih posle izbijanja „zombi apokalipse“. Stoti broj ovog serijala izdavačke kuće „Image Comics“ prodat je u 353.200 primeraka (po ceni od 3,99$ po primerku). Na drugom mestu bio je prvi broj „spin-off“ serijala „Jezoviti Osvetnici“ („Uncanny Avengers“) sa 305.900. Sedamstoti broj Spajdermenovih avantura bio je na četvrtom mestu, sa 201.000 prodatih primeraka (ali i cenom od 7,99$ po svesci).

Zanimljivo je da je „Okružen mrtvima“ zauzeo prvo mesto kada su u pitanju i tvrdokoričena, kolekcionarska izdanja, tzv. „trejdovi“ u kojima je sabrano po nekoliko brojeva regularnog izdanja. Sa 74.700 prodatih primeraka prva knjiga „ukoričenih“ zombija našla se na vrhu liste. Ovaj strip serijal pretočen je i u trenutno najgledaniju TV seriju među mladima u SAD.

Pročitajte i ovo...