Home VestiEkonomija Dobre ideje pokreću biznis

Dobre ideje pokreću biznis

by bifadmin

Primer bivših studenata arhitekture iz Niša, koji su uz pomoć programa „Pokreni se za posao“ osnovali sopstveno preduzeće, pokazuje da je moguće započeti uspešno poslovanje i tokom trajanja ekonomske krize. Ovaj program namenjen je budućim preduzetnicima koji ne mogu da dobiju kredit kod komercijalnih banaka.



Andrija Bojović i Goran Živković su još kao studenti Arhitekture i građevine na Univerzitetu u Nišu pokrenuli sopstveno preduzeće 2009. godine, u trenucima kada je svetska i lokalna ekonomska kriza počela da uzima svog maha. Njih dvojica su došli na ideju da osnuju specijalizovanu štampariju kako bi istovremeno mogli da razvijaju i karijeru u okviru svoje struke. Njihovo preduzeće „Linija Projekt“ danas se bavi i projektovanjem građevinskih radova.
„Od osnivanja do danas naše poslovanje je dosta napredovalo, pa smo proširili našu delatnost u više smerova. U međuvremenu smo nabavili još digitalnih štampača kako bismo na pravi način mogli da odgovorimo polsovnim izazovima“, zadovoljno govori Bojović. On je zajedno sa Živkovićem pre četiri godine konkurisao za program „Pokreni se za posao“ koji su u Nišu sprovodili Udruženje građana „Eneca“ i duvanska kompanija „Phillip Morris“. Pošto su zahvaljujući programu i svom „joint venture“-u dobili specijalizovanu mašinu za štampanje u vrednosti od 400.000 din, dvojica mladih preduzetnika mogli su da se „bace“ na realizovanje privh poslovnih zadataka. Iako je njihov primer pozitivan, Bojović kaže da ljudi iz njegovog okruženja još uvek nisu u dovoljnoj meri prepoznali mogućnost da započnu sopstveni biznis. „U društvu još uvek postoji određeni otpor prema privatnom preduzetništvu, koji nije povezan isključivo sa ekonomskom situacijom u zemlji, već i sa nekim tradicionalno uvreženim stavovima, kao što je sigurnost zaposlenja u velikim državnim preduzećima“, kaže naš sagovornik.

Milivoje Jovanović, menadžer programa „Pokreni se za posao“ ističe da je osnovna ideja programa omogućavanje samozapošljavanja građana u poslovnim poduhvatima koji mogu postati održivi. „Od pokretanja programa 2009. godine do danas, preko njega je zaposleno oko 600 novozaposlenih iz Niša i okoline u okviru 160 projekata malih i porodičnih preduzeća, najčešće iz oblasti usluge, zanata i poljoprivrede“, napominje Joavnović sajt „Biznis & Finansije“. Za „Pokreni se za posao“ od ove godine mogu da konkurišu svi građani Srbije, a rok za prijavu na poslednjem konkursu ističe 28. februara 2013. Jedino što potencijalni kandidati moraju da predaju kako bi učestvovali, osim popunjenog prijavnog obrasca i prijave prebivališta, jeste njihova poslovna ideja za započinjanje ili unapređenje sopstvenog biznisa. Program omogućava bespovratna sredstva u iznosu do 200.000 dinara u vidu neophodne opreme, obezbeđivanje poslovne i stručne obuke, kao i stalnu savetodavnu pomoć od strane ekonomskih stručnjaka.

Pročitajte i ovo...