Home VestiIT i nauka Iza kineskih hakera stoji država

Iza kineskih hakera stoji država

by bifadmin

U siromašnom predgrađu Šangaja stacionirano je nezvanično odeljenje Narodnooslobodilačke vojske koje se bavi sajber ratovanjem – jedinica 61398 sa svojim hakerima koji često upadaju na sajtove poznatih američkih kompanija.

Ovo međutim nije jedinsven slučaj u Kini. Mandiant, američka firma koja se bavi sigurnošću na mreži, objavljuje studiju koja prati pojedinačne napade od strane najsofisticiranijih kineskih hakerskih grupa poput “Šangajske grupe” ili “Ekipe komentatora”, pa i kineske vojske.

Hakeri iz vojske locirani su na periferiji Šangaja, u 12-stospratnoj zgradi okruženoj kafićima i restoranima, i to zahvaljujući činjenici da je najviše napada na američke sajtove dolazilo iz ove oblasti.

Mnogi analitičari misle i da je “Ekipa komentatora” (Comment Crew), ali i da su mnoge druge “neformalne” hakerske grupe, sponzorisani od strane države ili da njima upravlja vojska. S obzirom na činjenicu da pored poznatih američkih kompanija napadaju i one koje se bave infrastrukturom, pa i distribucijom energije, ovo je vrlo verovatno.

Pročitajte i ovo...