Home VestiPolitika i društvo Kladionice naklonjene novom papi iz neke od zemalja u razvoju

Kladionice naklonjene novom papi iz neke od zemalja u razvoju

by bifadmin

Posle naprasne abdikacije pape Benedikta XVI kladioničari su počeli da se bave izborom novog pape. Mnogi od njih bi se kladili da ćemo prvi put u istoriji imati crnog papu – jednog od kandidata iz Gane ili Nigerije.

Naime, irski sajt za klađenje Paddy Power predviđa pobedu Petera Turksona iz Gane, šezdesetpetogodišnjaka koji je jedan od najviše rangiranih afričkih kardinala u Vatikanu, sa kvotom 3/1. Posle njega najveće šanse ima Kanađanin Mark Elet sa kvotom od 7/2 i Nigerijac Francis Arinze sa 9/2. Latinska Amerika takođe ima dobre šanse da dobije svog papu, sa Argentincem Leonardom Sandrijem i Rodrigezom Maradiagom iz Hondurasa.

Britanski sajt za klađenje William Hill isto najveće šanse daje Turksonu, sa kvotom 3/1. Prva tri mesta su ovde ista kao i u irskim kladionicama, a na četvrtom je arhibiskup iz Milana Anđelo Skola a peti je takođe Argentinac Sandri.

Naš kolega Milutin Mitrović smatra da jedini ozbiljniji evropski kandidat za papu inače Nemac nema mnogo šanse zato što je nemačku kvotu već istrošio dosadašnji papa, ali i zato što se zove Rajnhard Marks – „Papa Marx bi bilo već suviše“.

Izbor neevropskog pape imao bi smisla uzevši u obzir rast političkog i ekonomskog uticaja zemalja u razvoju. Uostalom, od 1,2 milijardi katolika u svetu, većina ih je iz Južne Amerike.

O najvažnijoj raspravi u kojoj su koplja ukrstili nemački filozof Jirgen Habermas i odlazeći papa možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo...