Home VestiEkonomija „Milan Blagojević“ optužuje „Gorenje“ za monopol

„Milan Blagojević“ optužuje „Gorenje“ za monopol

by bifadmin

Smederevski proizvođač šporeta „Milan Blagojević“ danas je optužio slovenačku kompaniju Gorenje da ucenjuje veletrgovce i tako narušava konkurenciju na tržištu.

Direktorka „Milana Blagojevića“ Sofija Staničić je pozvala nadležne državne organe da kazne „Gorenje“ jer preti otkazom ugovora za 2013. veletrgovcima koji kupuju veš mašine i električne šporete od „Milana Blagojevića“.

Smederevska fabrika je poznata po proizvodnji šporeta na čvrsta goriva „smederevca“, a da bi poboljšala likvidnost u periodu kada pada prodaja tog proizvoda, kao i svih peći na čvrsto gorivo, ugovorila je da na srpskom tržištu prodaje veš mašine proizvedene u Italiji, pod svojim brendom – MBS.

Taj poslovni potez, po njenim rečima, nije odgovarao „Gorenju“ koje je, da bi nadoknadilo pad prometa svojih proizvoda, počela da uslovljava velike prodavce da ne mogu istovremeno da kupuju robu od konkurentskih firmi.

Direktorka „Milana Blagojevića“ tvrdi da je pokušala da razgovara sa rukovodstvom „Gorenja“, kako bi, bez mešanja državnih organa, zaštitila interes svoje fabrike. Iz „Gorenja“, kako je rekla, nije stigao nikakav odgovor, zbog čega je prinuđena da se otvorenim pismom obrati nadležnima, ali i javnosti.
Ona je kazala da nije poslala zvanični dopis Komisiji za zaštitu konkurencije, koja je prava adresa za slučajeve kada se radi o narušavanju interesa učesnika na tržištu. Kako je objasnila, to nije učinila da bi zaštitila veletrgovce sa kojima je do sada imala dobru saradnju, jer bi tako mogli da ostanu bez ugovora sa „Gorenjem“.

U Komisiji za „Biznis i finansije“ navode da ne mogu da reaguju ukoliko ne dobiju zvaničnu prijavu narušavanja konkurencije i pozivaju sve koji imaju podatke o nepravilnostrima na tržištu da ih dostave toj instituciji.

Kompanija „Gorenje“, iako je javno prozvana da se nelojalno ponaša na tržištu nije želela da se tim povodom oglašava. Očekuje se da će ta fabrika, ipak, morati da objasni kakve ugovore sklapa sa veletrgovcima koji kupuju robu od „Milana Blagojevića“.

U Srbiji „Gorenje“ ima tri fabrike rashladnih uređaja i veš mašina – u Zaječaru, Staroj Pazovi i Valjevu, gde je ta kompanija u avgustu prošle godine počela izgradnju još jedne fabrike.

Pročitajte i ovo...