Home Posle 5 Nemačka – najsivlja zima u četiri decenije

Nemačka – najsivlja zima u četiri decenije

by bifadmin

Dani su možda sve duži, ali u Nemačkoj nema još nijednog nagoveštaja prolećnog sunca. Vremenski podaci pokazuju da je ova zima najturobnija u poslednje 43 godine. Ako sunce ne počne uskoro da sija, to će biti najmračniji zima od kad se prate vremenski podaci.

Zima u Nemačkoj je obično sumorna stvar, mrak i obavijenost neugodnom vlagom koja prodire do kostiju – i, nažalost, do psihe. Ali mnogi stanovnici smatraju da je ova zima iznimno teška za podneti.

Meteorolozi kažu da je to zato što u četiri decenije nije bilo mračniji zime. Manje od prosečno 100 sunčanih sati evidentirano je do sada tokom meteorološke zime, koja traje od decembra do februara, saopštio je portparol Nacionalne meteorološke službe (DVD) Gerhard Luk u ponedeljak. Zimski prosek je dovoljno bednih 160 sati sunca, a zima 1970, sa prosekom od samo 104 sunčana sata, bila je do sada nasivlja otkad se, od 1951. vodi evidencija. Ali ako sunce ne pokaže mnogo više ove godine, zima 2012 – 2013, će „verovatno postaviti novi mračni rekord“ rekao je Luk novinskoj agenciji AFP.

Da bi stvari bile još gore, vreme je od početka zime iz dana u dan bilo sve sumornije. Dok su nivoi sunčeve svetlosti, na nacionalnom nivou, u decembru bili 10 odsto ispod proseka, u januaru su pali za 50 odsto a u februaru za 60 do 70 odsto u odnosu na uobičajene sunčane nivoe za ovaj mesec.

Novinski naslovi odražavaju očaj mnogih depresivnih nemačkih građana, i puni su jadikovki: „Gde je proleće?“ i „Kada će zima konačno završiti?“

Ali sunce nema pa nema na vidiku a meteorološka zima se zvanično završava krajem februara. Meteorolozi predviđaju još više oblačnosti, snega, sitne kiše i kiše do kraja nedelje.

Pročitajte i ovo...