Home VestiEkonomija Oland: Jedinstvenim kursom u odbranu evra

Oland: Jedinstvenim kursom u odbranu evra

by bifadmin

Evropa mora da zaštiti svaku eventualnu ranjivost evra kreiranjem jedinstvene kursne poltike, izjavio je danas francuski predsednik Fransoa Oland. Prilikom svog obraćanja evropskom parlamentu, Oland je upozorio i na negativne efekte preoštrih mera štednje.

Fransoa Oland je danas izrazio zabrinutost da odnos evra prema nekim drugim valutama doprinosi prekomerno velikim troškovima izvoza, te da na taj način doprinosi dlajempadu potražnje i usporavanju globalnog ekonomskog rasta. „Monetarna zona mora imati jedinstvenu kursnu poltiku ili će u suprotnom doći u situaciju da o sudbini njene ekonomije odlučuje nepovoljan kurs“, izjavio je Oland, ističući potrebu za uspostavljanem balansa na nivou čitave evrozone.

Države sa velikim suficitom trebalo bi da povećaju domaću potražnju kako bi pomogle onim zemljama koje nisu u toj poziciji da uspostave natrag ekonomsku stabilnost, istakao je Oland, govoreći o negativnim efektima štednje i suzdržavanja od podsticanja potrošnje u velikoj većini članica. „EU ne može više trpeti od preoštrih mera i zatezanja kaiša, sada kada su najgori momenti krize iza nas“, rekao je Oland.

Pročitajte i ovo...