Home VestiEkonomija Oštrim rezovima Grčka postigla fiskalne ciljeve

Oštrim rezovima Grčka postigla fiskalne ciljeve

by bifadmin

Grčka je dosegla svoje fiskalne ciljeve za 2012. godinu i ostvarila minimalan višak uprkos lošem ukupnom ekonomskom performansu zemlje. Smanjenje deficita postignuto je kombinacijom većih ušteda od očekivanih u sektoru javne potrošnje, kao i smanjenju dugova u privatnom sektoru.

Londonska rejting agencija Fič danas ocenjuje da je Grčka ekonomija na pragu uspostavljanja balansa, iako je neophodno sprovesti dublje strukturne reforme, uključujući refinansiranje celokupnog finansijskog sektora i velike privatizacije. Uprkos dobrim vestima u fiskalnom sektoru, Fič predviđa dalju kontrakciju Grčke ekonomije od 4% BDP u ovoj godini.

Grčka vlada je uspela da umanji svoje troškove za 8% i ostavri fiskalni suficit od 0,2% BDP, dok su predviđanja i očekivani ciljevi MMF za 2012. bili na nivou deficita od 1,5% BDP. Ipak, dalje smanjenje BDP od 6% u 2012. i očekivanih 4% u 2013. znače i troškove na kamate u visini od 6% BDP. Agencija Fič očekuje da će javni dug Grčke sa svog vrhunca od 179% BDP pasti na 124% do 2020.

Pročitajte i ovo...