Home VestiPolitika i društvo Poljska – novi raj za emigrante

Poljska – novi raj za emigrante

by bifadmin

Ranije su u Evropi Britanija i Nemačka bile „obećane zemlje“ a sada je to nekada siromašna komunistička a sada zemlja stabilne ekonomije – Poljska.

Kada je južnoamerički milijarder i vlasnik kolumbijskog avioprevoznika Aviance German Efromovič želeo da kupi portugalsku avio kompaniju TAP naišao je na problem – oni koji nisu državljani EU ne mogu imati više od 49% udela u avio kompanijama. Zato se prijavio za poljsko državljanstvo. Dobio ga je, ali Portugalci su ipak poništili ugovor o kupovini TAP-a „zbog neadekvatnih finansijskih garancija“ u njemu, no Efromovič je protresao listu najbogatijih Poljaka na kojoj se sada nalazi na petom mestu.

Sve je više i sportista koji su igrali u poljskim klubovima pa potom zatražili poljsko državljanstvo. Među njima je i nekada ukrajinski rukometaš Jurij Gladir koji se nada da će uskoro zaigrati za poljski nacionalni tim, ali i brazilski fudbaler Rodžer Žereiro.


Poljska je postala zemlja emigracije zato što od prošle godine njeno državljanstvo može da se dobije uz pojednostavljene procedure. Za mnoge „pridošlice“ može da garantuje i sam poljski predsednik, koji je u 2012. to učinio 2.500 puta. Mnogi apliciraju i kod lokalnih vlasti raznih poljskih provincija. Tako je na primer provincija Mazovjecki pre pet godina primila 107 zahteva za državljanstvo, da bi prošle godine taj broj narastao blizu 500.

Naravno, olakšana procedura nije jedini razlog privlačnosti Poljske. U našoj zemlji nije toliko teško dobiti državljanstvo pa opet nismo svedoci nepreglednih redova pred granicama. Stvar je u tome da se Poljska veoma brzo razvija, da se u njoj, kako emigranti tvrde, može pošteno raditi i zaraditi, ali i napredovati na društvenoj lestvici, i da je to zemlja koja se najbolje u Evropi nosila sa krizom.

Mnogi stranci, osim u potrazi za boljim životom, dolaze u Poljsku i radi sticanja obrazovanja. Mali broj njih aplicira za državljanstvo, pa oni ne ulaze u ovu statistiku. A statistika kaže da se broj legalnih i ilegalnih emigranata u Poljskoj kreće od 500.000 do milion. Zanimljivo je da u ovoj zemlji ima mnogo Vijetnamaca – između 40.000 i 50.000. Oni su tu došli da ostanu i za sebe kažu da su im “koreni u Poljskoj”.

Ova zemlja je potpuno multietnička, o čemu svedoči i činjenica da ima afro-američke poslanike u parlamentu, poput Džona Abrahama Godsona. I on je tu došao da ostane.

Mnogi od ovih emigranata se pitaju kako će, mimo dobijanja pasoša, biti sigurni da su stvarno postali Poljaci. Rešenje nudi Okil Kamidov, urednik jedne popularne poljske serije, Tadžik po poreklu, koji kaže u šali da mu je to postalo jasno kada je počeo da se žali na sve i svašta bez razloga.

Pročitajte i ovo...