Home VestiEkonomija Postizborna rasprodaja italijanskih obveznica

Postizborna rasprodaja italijanskih obveznica

by bifadmin

Italijanske obveznice potonule su za pet odsto posle izborne noći, a troškovi pozajmljivanja za ovu zemlju ubrzano rastu. Fajnenšl Tajms i Gardijan prate izbore iz minuta u minut jer su njihovi rezultati uzrokovali veliku rasprodaju italijanskih obveznica.

Analitičari Biznis Insajdera pretpostavljaju da je ovo rezultat sada već poznatih političkih okolnosti – nedovoljno jake partije koja bi mogla formirati stabilnu koaliciju.

Da podsetimo, Alijansa levog centra Pjera Luiđija Berzanija osvojila je 31,63 odsto glasova, dok će Berluskonijeva desnica, zbog specifičnog sistema glasanja za senat, gde se mesta dodeljuju na osnovu broja glasova svojenih po regionima, imati 110 mesta, iako je dobila manju podršku na izborima (30,71 odsto). Iznenađenje je komičar Bepe Grilo čija partija je izbila na treće mesto u trci za Predstavnički dom.

Zapadni mediji pišu da će ako Italija ne dobije stabilnu vladu biti poljuljana stabilnost evrozone, a već sada ovi izbori predstavljaju šamar u lice Briselu zbog jačanja antievropskih snaga poput Berluskonija i Bepe Grila.

Pročitajte i ovo...