Home VestiPolitika i društvo Prva koncesija u Srbiji za javnu parking garažu u Šapcu

Prva koncesija u Srbiji za javnu parking garažu u Šapcu

by bifadmin

Grad Šabac predstavio je projekat izgradnje javne parking garaže koji će biti realizovan po modelu javno-privatnog partnerstva sa elementima koncesije. Šabac planira raspisivanje javnog poziva za tender za izbor koncesionara za izgradnju javne parking garaže u narednih 30 dana. Vrednost projekta procenjena je na pet miliona evra, a građani Šapca na raspolaganju će imati najmanje 236 novih parking mesta.

Na skupu u beogradskom hotelu Hajat prisutnima su se obratili gradonačelnik Miloš Milošević i Mateo Patrone, direktor kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji, koja je omogućila Šapcu da angažuje renomiranog konsultanta na projektu JPP, kompaniju Grant Tornton. Gradonačelnik Milošević istakao je da je reč o prvom projektu po modelu koncesije koji će biti realizovan u Srbiji i tom prilikom zahvalio je partnerima na velikoj pomoći na realizaciji.

Grad će obezbediti kapitalnu subvenciju za realizaciju projekta najviše do 1,2 miliona evra. EBRD će razmotriti odobravanje kredita koncesionaru u visini do 4,0 miliona evra. U prvoj fazi tendera biće izabrana kvalifikovana zainteresovana lica koja ispunjavaju uslove za realizaciju projekta. U drugoj fazi se ocenjuju tehničke i finansijske ponude u cilju izbora najpovoljnije ponude. Planirano je da cene parkiranja u novoj garaži slobodno određuje koncesionar.

Izabrani koncesionar će preuzeti obavezu projektovanja, finansiranja, izgradnje, upravljanja i održavanja garaže u periodu koji ne može da bude duži od 30 godina. Planirani rok izgradnje garaže je godinu dana. Uz to koncesionar će imati pravo da obavlja druge komercijalne delatnosti u objektu kao što su pranje automobila, prodaja reklamnog prostora itd. Koncesionar će moći da obezbedi najviše 286 parking mesta prema važećem Urbanističkom projektu.

Garaža će biti locirana u centru grada ispod Trga šabačkih žrtava, u neposrednoj blizini velikog broja javnih i privatnih objekata. Na površini iznad garaže planirano je uređenje trga sa otvorenom gradskom scenom koje je u nadležnosti Grada.

Grad je doneo odluku o dodeli koncesije za izgradnju javne garaže na osnovu sprovedenih finansijskih analiza i utvrđene isplativosti projekta za finansiranje privatnim kapitalom. Ovim će Grad sredstva potrebna za izgradnju garaže moći da upotrebi za realizaciju drugih kapitalnih projekata. Koncesionar će primenom sopstvenih tehničko-tehnoloških rešenja izgradnje i korišćenja garaže imati mogućnost da poveća finansijsku isplativost projekta javne garaže.

Grad Šabac je donošenjem odluke o dodeli koncesije prepoznao mogućnost bržeg i efikasnijeg investiranja u razvoj infrastrukture i javnih usluga angažovanjem privatnog partnera putem javno-privatnog partnerstva.

Pročitajte i ovo...