Home VestiEkonomija Rekordni gubitak banaka u Sloveniji

Rekordni gubitak banaka u Sloveniji

by bifadmin

Prošlu godinu bankarski sektor u Sloveniji je završio sa gubitkom koji premašuje 600 miliona evra, što je više od ijedne do sada ostvarene godišnje dobiti slovenačkih banaka. Poređenja radi, u rekordno uspešnoj 2007. godini, slovenački bankarski sektor je ostvario 540 miliona evra dobiti pre oporezivanja.

Mada Banka Slovenije još nije objavila zvanične rezultate poslovanja bankarskog sektora, sudeći pema decembarskim otpisima, prošlogodišnji gubitak ovog sektora iznosi rekordnih 600 do 650 miliona evra, navodi slovenački dnevnik „Finance“. Dnevnik ističe da je to iznos koji je veći od ijedne do sada ostvarene godišnje dobiti slovenačkog bankarskog sektora i dodaje da bi gubitak bankarskog sektora premašio 800 miliona evra, da NLB, najveća slovenačka banka nije sredinom godine obeztbedila 100 miliona evra kapitalnih prihoda zahvaljujući prevremenom otkupu hibridnih instrumenata po diskontnoj ceni, a sličan potez je u decembru povukla NKBM, uz prihod od 32 miliona evra. Poređenja radi, u rekordno uspešnoj 2007. godini, slovenački bankarski sektor je ostvario 540 miliona evra dobiti pre oporezivanja.

Poslovanje slovenačkog bankarskog sektora 2006. – 2012.
dobit / gubitak pre oporezivanja (u milionima evra)

Izvor: Banka Slovenije, Finance

Vrednost otpisane imovine u decembru, prema podacima Kancelarije slovanačke vlade za makroekonomske analize (UMAR), iznosi 470 miliona evra, što je 46 miliona evra više nego 2011. godine. Ali, to još nije konačan iznos, upozoravaju „Finance“ Vrednost otpisa i rezervacija u prošloj godini dostigla je gotovo 1,5 miliajrdi evra – dakle oko 30 posto više nego 2011. godine.

Prema neslužbenim podacima glavnina otpisane imovine otpada na NLB. Najveća slovenačka banka nakon devet meseci poslovanja u prošloj godini imala je 36 miliona evra dobiti. Ako dve trećine u decembru otpisane imovine bankarskog sektora otpada na nju, znači da je banka u psoljednjem tromjesečju prošle godine ostvarila oko 250 miliona evra gubitka, a godišnji gubitak ponovo je premašio 200 miliona evra. U 2011. NLB je zabeležila gubitak od 233 miliona evra, ali te godine nije bilo vanrednih kapitalnih prihoda.

Veliki otpis imovine koji je NLB sprovela u decembru analitičari tumače kao pokušaj nove uprave da očisti portfelj, s obzirom da još uvek nije jasno hoće li biti osnovana „slaba banka“ na koju bi banke prenele problematičnu imovinu.

Najveći je problem što Uprava ne može zaustaviti dalje slabljenje porfelja. Visoki troškovi otpisa ukazuju, tvrde upućeni, da će 320 miliona vredan zajam kojim je država sredinom godine dokaptalizovala NLB biti pretvoren u vlasnički udeo. Tako će se vlasnički udeo države u NLB povećati s 86 na 90 posto. To, pak, znači da će retki mali deoničari od države moći da traže da ih ispalti kako bi izašli iz vlasništva banke. Upućeni tvrde da bi se time ionako komplikovana situacija dodatno mogla zakomplikovati, zaključuje „Finance“.

Pročitajte i ovo...