Home Tekstovi U 2012. nam pali BDP i promet a rasli inflacija i industrijska proizvodnja

U 2012. nam pali BDP i promet a rasli inflacija i industrijska proizvodnja

by bifadmin

U izveštaju AC Broker-a za januar 2013. stoji da su u ovom mesecu vodeći svetski indeksi nastavili solidan rast dostigavši petogodišnje maksimume, prvenstveno zahvaljujući otklanjanju najvećih strahova, odnosno strahu od fiskalne litice i isplati tranši za rešenje grčkog duga. Rastu su doprineli i popuštanje monetarne politike u Japanu, ponovno jačanje kineske privrede, nastavak pada kamata prezaduženih članica EU, snažan rast uplata u investicione fondove isl.

Pozitivnom raspoloženju investitora doprinela je i sezona objave kvartalnih rezultata kompanija koja je nadmašila očekivanja analitičara.

U najvećoj svetskoj privredi SAD-u nastavljena je i tokom januara obajava pretežno dobrih makroekonomskih pokazatelja. Decembarski promet u trgovini na malo porastao 0,5%, više od očekivanih 0,2%. Broj započetih gradnji kuća porastao je u decembru za više od 12%, na najviši nivo u 4,5 godine. Broj novih građevinskih dozvola je takođe najviši od juna 2008. godine. Narudžbine trajnih proizvoda u decembru su skočile 4,6% dosta više od procena. Lošiji je bio podatak o prodaji postojećih kuća koja je pala je oštrih 4,3%, dok su analitičari očekivali blagi rast. Izveštaj Instituta za menadžere nabavke pokazao je rast indeksa industrijske aktivnosti u decembru sa 50,2 na 53,1 bod što je najviši nivo u zadnjih 9 meseci. Situacija na tržištu rada se popravlja, broj zahteva za pomoć nezaposlenima pao je na najniži nivo od 2008. godine, a poslednji podaci pokazali su da je u decembru broj zaposlenih porastao za 157.000 što je u skladu sa očekivanjima, a stopa nezaposlenosti se nezanatno povećala na 7,9%. Objavljeno je da je u januaru u investicione fondove uplaćeno preko 21 milijardu dolara novih upata (najveći mesečni priliv od 2000. godine), smatra se da su povučeni iz obveznica i očekuje se dalji rast tržišta akcija.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izveštaje, njih 69,3% nadmašilo je očekivanja analitičara, što je bolji prosek nego u protekla četiri tromesečja. Pozitivno je na tržište delovalo i to što je predstavnicki dom Kongresa, u kojem većinu drže republikanci, prihvatio plan kojim se pitanje povećanja visine dozvoljenog zaduživanja države odlaže do polovine maja.

Druga svetska privreda Kina objavom svojih makro podataka pokazivala je ubrzanje privrednog rasta. Rast je pokazao uslužni sektor u decembru, zatim je izvoz Kine u istom mesecu porastao za 14,1% na godišnjem nivou, dostigavši najviši nivo u sedam meseci, što je znatno iznad očekivanog 4-postotnog rasta, dok je uvoz porastao za 6%, takođe iznad očekivanja. Mada, zabrinjava inflacija koja je u decembru iznosila 2,5%, najviše u 7 meseci. U četvrtom tromesečju rast privrede ubrzao je 7,9% na godišnjem nivou, nakon 7,4% rasta u prethodnom kvartalu. To je prvo ubrzanje rasta nakon sedam tromesečja usporavanja. U izveštaju HSBC banke, PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini porastao je u decembru sa 51,5 na 51,9 bodova, najviše u dve godine.

Japanska vlada je najavila o uvođenje podsticajnog paketa mera, vrednog 117 milijardi dolara, kako bi se pokrenuo rast privrede. Nakon dvodnevne sednice, japanska centralna banka udvostručila je ciljani nivo inflacije na 2% i prihvatila program neograničene kupovine imovine, kako bi podstakla izlazak privrede iz recesije.
U evrozoni su smanjeni pritisci u vezi dužničkih problema, ali makro podaci još uvek ne nagoveštavaju oporavak privreda.

Podaci iz Nemačke, u četvrtom tromesečju 2012. godine privreda je pala neočekivano snažnih 0,5 posto, što je prouzrokovalo oštro usporavanje rasta u celoj prošloj godini, na svega 0,7%, ali je pozitivno uticao podatak da je indeks poslovnog raspoloženja u decembru porastao treći mesec zaredom, dosegnuvši najviši nivo u šest meseci.

MMF je odobrio novu tranšu pomoći Grčkoj u vrednosti od 3,24 milijarde evra. Evropski kreditori prošlog meseca su odobrili novu tranšu zajma od 49,1 milijardi evra, od koje je 34,3 milijardi isplaćeno u roku od nekoliko dana, a ostatak će biti uplaćen do marta.

Što se tiče Srbije, prema fleš proceni Republičog zavoda za statistiku, pad BDP-a u četvrtom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,5%. Prvi ovogodišnji kvartal završen je padom od 2,3%, drugi padom od 0,6%, a treći padom od 2,5%.

Očekivanja su da pad BDP-a u 2012. godini iznosi oko 2%, dok se za 2013. godinu ocekuje rast od 2,5%. Industrijska proizvodnja u decembru u odnosu na decembar 2011. godine veća je za 0,7%, a u odnosu na prosek iz 2011. godine veća je za 7,1%. Rast je zabeležen kod 12 oblasti koje u strukturi učestvuju sa 31%, a pad u 17 oblasti koje u strukturi učestvuju sa 69%. U periodu januar-decembar 2012. godine u odnosu na isti period 2011. godine ostvaren je pad industrijske proizvodnje od 2,9%.

Promet u trgovini na malo u decembru prošle godine u odnosu na decembar 2011. manji je u tekućim cenama za 1,1%, a u stalnim cenama je manji za 11,9%. Nastavljen je rast inflacije, pa je od maja kada je iznosila je 3,9%, nastavila da raste na 5,5% u junu, 6,1% u julu, 7,9% u avgustu, 10,3% u septembru, 12,9% u oktobru, 11,9 u novembru, a u decembru je iznosila 12,2%. Po najavama guvernerke trend pada bi trebao da usledi od sredine 2013. godine, kao što se to desilo od aprila 2011. godine kada je inflacija sa tadašnjih 14,7% pala na 2,7% do aprila 2012. godine.

Izvoz u periodu januar-decembar 2012. godine veći je za 4,7% izražen u evrima, uvoz je veci za 3,7%, a rast deficita iznosi 2,4% u odnosu na isti period prošle godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 59,7% i veća je od pokrivenosti u istom periodu prošle godine od 59,3%. Dinar je ojačao prema evru tokom januara i trenutno se kreće oko 111,5 dinara za evro.

Na Beogradskoj berzi je u januaru ostvaren petostruko veći promet od novembarskog ili 110 mil. evra (što je polovina celokupnog prošlogodišnjeg prometa), zahvaljujući blok trgovini akcijama Frikoma (gde je Agrokor prekomponovao vlasništvo unutar strukture) na koje otpada oko 97 mil. evra. Ucešce stranih investitora je, takođe zahvaljujući trgovini Frikoma, drastično povećano u januaru i iznosilo je 95,03%.

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX15 nastavio je snažan rast i u januaru sa 8,77%, na 569,86 poena. BELEXline takođe beleži solidan rast od 5,94% na 1.065,28 poena.

Na regionalnim tržištima (zemlje EX YU) svi indeksi u plusu završavaju i kraj januara. Tako je i zagrebački indeks CROBEX porastao za 8,47%, sarajevski SASX-10 beleži rast od 4,13%, ljubljanski SBITOP raste 0,43%, podgorički MONEX20 ima rast od od 2,46% i skopski MBI10 beleži sanažan rast od 12,05%.

Vodeći svetski indeksi takođe su svi januar završili rastom. Americki DIJA indeks je porastao 5,91%, britanski FTSE završava sa rastom od 6,43%, francuski CAC beleži rast od 2,51%, nemački DAX sa rastom od 2,15%, japanski NIKKEI sa snažnim rastom od 7,15% %, i kineski SSE sa rastom od 5,12%.

Pročitajte i ovo...