/ Nove tehnologije / Apple: iWatch bi mogao da donese nove milijarde
BiF Analize Čitajte B&F online

Apple: iWatch bi mogao da donese nove milijarde

This post has already been read 851 times!

Iako je direktor Applea Tim Cook u više navrata nagoveštavao kako će Apple iduću priliku za rast potražiti o oblasti razvoja televizora, projekat inovativnog ručnog sata mogao bi da bude daleko isplativiji.

Prema Bloombergovom analitičaru Anandu Srinivasanu, Apple će ulaskom na tržište satova  ostvariti orgtomnu zaradu i njome nadoknaditi pad prodaje drugih uređaja, poput iPhonea i iPoda. „To bi mogla biti šansa vredna šest milijardi dolara, naročito ako kreiraju nešto potpuno novo, kao što su uradili sa iPodom, nešto što potrošači nisu ni znali da im je potrebno“, smatra Srinivasan. Prema njegovim prognozama globalna industrija satova bi ove godine mogla da ostvari prodaju od preko 60 milijardi dolara. Manje nego televizori, ali uz veću zaradu jer je marža na satove oko četiri puta veća nego na TV uređaje.


Televizori će prodajom ostvariti prihod od oko 199 milijardi dolara, a Bloomberg procjenjuje da bi udeo od 10% na svakom tržištu značio zaradu od 3,6 milijardi dolara na satovima, dvostruko više nego na televizorima (1,79 milijardi dolara).

Uređaj nalik ručnom satu mogao bi da obavlja neke zadatke koji su trenutno u domenu iPhonea i iPada, poput telefonskih poziva, provere geografskih koordinata, te brojanja koraka i niz drugih funkcija vezanih za kontrolu zdravstvenog stanja. iWatch bi se na tržištu mogao pojaviti već tokom ove godine. Apple je dosad predao bar 79 patenata koji uključuju reč ‘ručni’, među kojima je i uređaj sa savitljivim ekranom, koji se pokreće kinetičkom energijom, a očekuje se da će Apple prilagoditi i svoj operativni sistem iOS za potrebe novog proizvoda.

Slični pokušaji na tržištu uglavnom su završili neslavno. Microsoft je, recimo, od 2003. radio na proizvodima koji bi prikazivali informacije o saobraćaju, sportu i vremenu, ali su 2008. godine  odustali od tog projekta. Appleov položaj danas bitno je povoljniji, budući da širenje pametnih telefona i tableta podstiče korišćenje aplikacija u svakodnevnom životu, a potrošači su spremniji da isprobaju nove uređaje koji olakšavaju pristup podacima.

Pebble Technology, start-up projekat koji razvija satove bazirane na Androidu i iOS-u, uspeo je da prikupi više od 10 miliona dolara na Kickstarteru, a sličnim se projektima bave Martian Watches i Meta Watch. Ipak, na tržištu se najpomnije prati šta na tom planu radi Apple, koji će novim proizvodom otvoriti još jedno „bojno polje“ u takmičenju sa Google-om. Ni protivnik ne zaostaje, jer iz ove kompanije već najavljuju Google Glass, naočare kojima ćemo upravljati glasom i na taj način ih koristiti za snimanje, pretraživanje interneta, snalaženje u nepoznatim gradovima…

Apple je već dokazao da u inovativnosti može da ide daleko ispred svih drugih, a uz jak brend i sopstvenu proizvodnju i prodavnice, u prednosti je i zato što može da diktira cene ključnih komponenti, a u nekim slučajevima i da ograniči pristup konkurenciji određenim segmentima tržišta za neko vreme. Tome treba dodati i armiju vernih sledbenika, širok spektar raznovrsnih kompatibilnih proizvoda i usluga, kao i dobro integrisan i zaokružen, kao i pomno kontrolisan softverski sistem. Ipak, kreiranje proizvoda koji bi trebalo da privuče milione korisnika, svakako će biti novi test za kompaniju, osim ako se ne radi – kako spekulišu pojedini analitičari – o glasinama koje treba da skrenu pažnju javnosti sa onoga što priprema konkurencija, pre svih Samsung.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close