/ Vesti / JPMorgan Chase lagala za gubitak 6 milijardi dolara
BiF Analize Čitajte B&F online

JPMorgan Chase lagala za gubitak 6 milijardi dolara

This post has already been read 1035 times!

Senator republikanaca u američkom Senatu Džon Mekejn na čelu dvopartijske podkomisije koja se bavila istraživanjem u trgovanju i greškama u menadžmentu rizika u prošlogodišnjoj aferi “Londonski kit” saopštio je da juče da je rukovodstvo banke JPMorgan Chase lagalo o veličini ostavrenog gubitka.

JPMorgan

Mekejn je istakao da su predstavnici JPMorgan Chase prvo “naveli investitore na pogrešan put” a kasnije ih i lagali u aferi koj aje obuhvatala trgovanje sumnjivim finansijskim derivatima u londonskoj ispostavi banke u aprilu 2012. Obiman izveštaj u kome se nalaze svedočenja izvršnih direktora banke Džejmija Dimona i Daga Braunstajna, koji je stupio sa svoje funkcije pošto je afera izašla na videlo, navodi da su ovi rukovodioci svesno saopštavali investitorima i regulatorima pogrešne i ublažavajuće podatke.

U maju prošle godine banka je saopštila da ju je ovo trgovanje koštalo oko dve milijarde dolara, dok rezultati straživanja Mekejnove komisije pominju čak šest milijardi dolara gubitka. U međuvremenu je Dag Braunstajn postao jedan od potpredsednika JPMorgan Chase, čije predstavnici za odnose sa javnošću i dalje daju izjave o “nenamerno počinjenim greškama i savesnom postupanju menadžmenta”. Nedavno je saopštena i vest da će JPMorgan Chase otpustiti oko 17.000 zaposlenih u naredne dve godine.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close