/ Vesti / Kriza u Evropi povećava broj samoubistava i mentalnih oboljenja
BiF Analize Čitajte B&F online

Kriza u Evropi povećava broj samoubistava i mentalnih oboljenja

This post has already been read 1011 times!

Kako se kriza u Evropi produžava i primenjuju sve oštrije mere štednje, dramatično raste broj ozbiljnih zdravstvenih poremećaja među stanovništvom država članica EU, pokazuju rezultati juče objavljene studije uglednog medicinskog žurnala Lanset. Mentalna oboljenja i broj samoubistava su u zabrinjavajućem porastu.

suicide
Stroge mere štednje koje su pogodile neke članice evrozone imaju katastrofalne posledice po zdravlje njihovih građana. Politika oštre fiskalne politike ne samo da do sada nije dala pozitivne rezultate, već je urušila i zdravstveni sitem u pojedinim zemljama. Lanset je juče objavio studiju koja kritikuje smanjenje ulaganja u zdravstvo u ovim EU zemljama. Ovaj časopis izveštava da je u njima došlo do velikog porasta epidemija, ali i dramatičnog rasta stope samoubistava. Od izbijanja krize 2008. godine povećava se broj nezaposlenih, depresija u stanovništvu, ali i vreme čekanja među obolelima na adekvatnu lekarsku intervenciju.

Izveštaj Lanseta otvoreno optužuje Evropsku komisiju, Evropsku centralnu banku i MMF, ako donosioce ovakve politike, za očajno stanje u zemljama pogođenim krizom. Države koje su najviše pogođene ovim negativnim posledicama su Portugal, Španija i Grčka. U Grčkoj je čak zabeležen i znatno veći broj slučajeva obolelih od malarije i HIV-a pošto su programi za zaprašivanje komaraca i deljenja novih medicinskih igala i špriceva registrovanim narkomanima ukinuti. Vođa Lansetovog tima, dr Martin Maki, profesor u londonskoj školi Zdravstvene higijene i tropskih bolesti izjavio je za AP da su se mere štednje pokazale pogubnim za zdravlje stanovništva. Statistika pokazuje da je u Grčkoj došlo do porasta samoubistava od 40% među građanima do 65 godina starosti. “Međutim, najstrašnije je što zvaničnici okreću glavu od ovog problema i prave se da on ne postoji. Evropska komisija ima obavezu prema postignutom sporazumu o štednji da nadgleda njene posledice na zdravstveni sistem u ovim zemljama”, napominje Maki.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close