/ IT i nauka / Ledene oštrice sprečavaju istraživanja na Europi
BiF Analize Čitajte B&F online

Ledene oštrice sprečavaju istraživanja na Europi

This post has already been read 838 times!

Jupiterov ledeni mesec Europa trenutno je primarni cilj i predmet proučavanja za naredne svemirske misije jer se veruje da na njemu postoji podzemni okean koji bi trebalo da poseduje sve uslove za život.

Ono što predstavlja problem su nazubljene oštrice leda dugačke čak i do deset metara koje bi sletanje na njegovu površinu učinile gotovo nemogućom misijom.

Naučnici žele da pošalju geologe i stručnjake da istraže sastav zemljišta i poreklo ovih ledenih oštrica. Takođe smatraju da bi mesto bilo pogodno za istraživanje vode koja se nalazi nekoliko kilometara ispod površine.

nasa

foto: NASA

Ove oštrice dobile su naziv „pokajnice“ jer značajno podsećaju na šiljaste bele kape koje nose „pokajnici“ u toku Uskršnje ceremonije širom Španije. Na Zemlji „pokajnice“ se formiraju u visinskim regijama poput Anda. Tamo je vazduh istovremeno i hladan i suv, što omogućava sublimaciju, tačnije prelazak leda u paru bez prelaska u tečno stanje.

Ovi ledeni oblici formiraju se kada dođe do nepravilnosti snežnog pokrivača koji povećava Sunčeva energija. Te snežne brazde se onda ponašaju kao zamka za sunčevo zračenje, jer praveći sve veća udubljenja, povećavaju se i ledene oštrice.

Doktor Danijel Hobli sa Univerziteta Kolorado kaže da ukoliko bi svetlost sunca padala na njih pod oštrim uglom, to bi proizvelo njihovo povlačenje. On je još objasnio da je potreban i jak toplotni nagib između šiljka na vrhu i njegovog dna i da bi svaki drugi mehanizam koji slično deluje, npr. oblaci ili vruć vazduh, takođe mogao da ih smanji ili čak i uništi.

Koristeći ugao sunčeve svetlosti, tim stručnjaka je uspeo da izračuna temperaturu na Europi. To im je dalje omogućilo da procene da su ledeni vrhovi najverovatnije između 15 i 20 stepeni u obimu i da idu od jednog do čak deset metara u dubinu.

Doktor Havijer Koripio, geolog, smatra da je još jedan proces moguć na površini Europe. Pošto su temperatura i atmosferni pritisak veoma niski i nivo sumblimacije je veoma nizak. Onda je moguće da isparavanje jednostavno pređe iz područja visokog atmosferskog pritiska u predele niskog pritiska, što je uzrok usporenog rasta snežnih kristala.

Plan NASA-e je bio da u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom 2020. godine pošalje misiju na Europu, pod nazivom „Europa- Jupiter System Mission“ ali je projekat napušten zbog finansijskih problema.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close