/ Posle 5 / Plankova mapa pokazuje da je svemir stariji i sporiji
BiF Analize Čitajte B&F online

Plankova mapa pokazuje da je svemir stariji i sporiji

This post has already been read 870 times!

Ova slika pokazuje odsjaj najstarijeg svetla u svemiru, zaostao od njegovog začetka. Naučnici ESA Planck misije nazivaju ga i kosmičkim mikrotalasnim otiskom, a on sugeriše da je naš svemir nešto stariji nego što se mislilo, kao i da se sporije širi.

kosmos

Pol Herc, direktor astrofizike u NASA-i, kaže da je na ovaj način napravljena mapa svemira do sada najdetaljnija koju je ljudska ruka stvorila. Ona pokazuje postojanje većeg udela materije i tamne materije, a manje tzv. tamne energije, hipotetičke sile koja se smatra odgovornom za širenje svemira. Kosmički mikrotalasni otisak pokazuje odsjaj rođenja svemira i na njoj je moguće naći mala temperaturna odstupanja koja pokazuju kosmičko stanje u određenim istorijskim trenucima, kao na primer odsjaj za koji se veruje da prestavlja stanje kosmosa samo 370.000 godina po Velikom Prasku. Plankova mapa, kažu naučnici, baca novo svetlo i na starost kosmosa, pa se ona sada procenjuje na oko 13,82 milijardi godina.

Boje na mapi predstavljaju temperaturna odstupanja, od plave (hladnije) prema crvenoj (toplije), ali izražene u samo jednom stomilionitom delu stepena. Misija Plank započeta je 2009. godine i finansiraju je NASA i ESA (Evropska svemirska agencija) sa sedištem u Francuskoj Gvajani. Svemirska letelica težine dve tone tada je lansirana sa zadatkom da prikuplja podatke o kosmičkoj antičkoj zaostavštini od udaljenosti veće od miliona milja od Zemlje. Naučnici u ovoj misiji veruju da će ovi novi podaci pomoći mnogim kosmološkim teorijama.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close