/ Posle 5 / Britanski tabloidi stvaraju negativne mitove o EU
BiF Analize Čitajte B&F online

Britanski tabloidi stvaraju negativne mitove o EU

This post has already been read 748 times!

EU propisuje kakvog oblika moraju biti krastavci, zabranjuje frizerkama da nose štikle i finansira porno filmove. Sličnih urbanih legendi ima mnogo a iako se bave različitim temama zajedničko im je da nisu istinite i da su potekle iz britanskih evroskeptičnih tabloida.

Većina ovakvih priča ima efekat grudve snega koja se sa svakim čovekom koji ih čuje povećava.

Pavel Pok, evroposlanik iz Češke socijal-demokratske stranke (ČSSD), sakuplja ove urbane legende koje kruže Evropom, pokušavajući da utvrdi kako i zašto su nastale. Zaključio je da je većina njih potekla iz britanskih medija.

„Obično njihovi tabloidi pokupe nešto iz evropskih direktiva i objave to uz senzacionalistički naslov, veoma površno, a takve vesti mediji iz drugih zemalja dalje prenose. Tada, delimično i zbog loših prevoda novinara iz drugih zemalja, vest postaje još bombastičnija, i gotovo uvek je dodatno popularišu političari koji su protiv EU“, objašnjava Pok kako nastaju mitovi.

krastavac

Tako je i kod nas u mnogim medijima objavljena priča o tome da EU zabranjuje prodaju krivih krastavaca i kvrgavih šargarepa a potom i da je donesen novi propis kojim se to dozvoljava. Pisalo se čak i o uglu od 20 stepeni kojim se određuje dozvoljena zakrivljenost. Radilo se zapravo o tome da su u EU pokušavali da regulišu pakovanje krastavaca u pakete a da su preterano krivi krastavci zauzimali više mesta čime bi krajnji kupci bili oštećeni.

Presseurop

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close