/ Ekonomija / Kako su lokalni proizvođači bezalkoholnih pića pobedili Coca-Colu
BiF Analize Čitajte B&F online

Kako su lokalni proizvođači bezalkoholnih pića pobedili Coca-Colu

This post has already been read 1750 times!

Širom sveta mali lokalni proizvođači gaziranih bezalkoholnih pića gube bitku sa jakom i poznatom konkurencijom poput Coca-Cole, međutim onima kojima se interesi ne poklapaju sa divovima, kao što su proizvođači negaziranih sokova, posao može da procveta. Iz Euromonitora stižu podaci da su u Istočnoj Evropi neki lokalni proizvođači sokova ili flaširane vode po učešću na tržištu prestigli Coca-Colu.

Širom ovog regiona pak Coca-Cola drži najveći deo tržišta bezalkoholnih pića od 22,3% zahvaljujući kako svom gaziranom brendu tako i flaširanoj vodi, energetskim pićima i voćnim sokovima. Međutim nijedan od novijih proizvoda iz poznate kompanije nije se “proslavio” na ovom tržištu.

Od 18 istočnoevropskih zemalja koje je Euromonitor istraživao, u pet njih lokalne kompanije potukle su Coca-Colu u prodaji negaziranih sokova. To su Hrvatska, Češka, Estonija, Letonija i Slovenija. Naravno i u ovim zemljama Coca-Cola dominira na tržištu gaziranih pića, ali gazirana pića čine samo 30% ukupne prodaje bezalkoholnih napitaka. Flaširana voda i voćni sokovi u tim zemljama pak čine 56% udela na tržištu bezalkoholnih pića, i to su lokalni brendovi iskoristili upregnuvši sopstvene resurse.

sokovi

U Češkoj, gde postoji veliko interesovanje za mineralnu vodu, prodaja kompanije Karlovarske Mineralni Vody nadmašuje prodaju svih ostalih bezalkoholnih pića.

Slična je situacija i u Hrvatskoj gde Jamnica vodi sa udelom od 62,6% na tržištu voda.

Slovenački Fruktal je pre dve godine prodat našoj kompaniji Nektar koja je u kratkom roku postala najjači proizvođač voćnih sokova u ovoj zemlji, a i Estonija ima svog kralja na tržištu voćnih sokova A Le Coq koji konstantno širi svoj asortiman.

Recept za uspeh svih ovih lokalnih proizvođača bio je fokusiranje na sopstvene, lokalne proizvode, ali i stvaranje jakih veza sa potrošačima.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close