/ Vesti / Luka Hong Konga u haosu
BiF Analize Čitajte B&F online

Luka Hong Konga u haosu

This post has already been read 892 times!

Treća najveća luka na svetu već trinaesti dan nalazi se u blokadi zbog štrajka lučkih radnika koji zahtevaju povećanje plata. Međunarodni terminali su obustavljeni, a veliki broj brodova usidreno je izvan luke.

screen-shot-2013-04-09-at-4-59-16-pm

Lučki radnici Hong Konga traže povećanje cena rada od oko 25% kako bi mogli da drže korak sa inflacijom, kažu njihovi predstavnici. Oni su trenutno plaćeni 6,44 dolara po satu. Procenjuje se da je oko 120.000 kontejnera u ovom trenutku zaglavljeno u luci, a da je saobraćaj opao između 20% i 50% jer je dosta brodskih kompanija preusmerilo svoje brodove ka drugim lukama.

Ovaj štrajk ima i političku konotaciju, kako piše South China Morning Post, jer je početna pobuna tek 450 radnika prerasla u rat dva sindikata, jednog naklonjenom hongkonškim demokratama, i drugog koji je blizak kineskoj vladi. Danas bi trebalo da bude održan sastanak predstavniak vlasti i radnika kako bi se postigao dogovor o obustavi štrajka, a za to vreme brodovi i dalje stoje ukotvljeni izvan luke, kao što se vidi i na gornjoj slici.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close