/ Ekonomija / Makroekonomija.org: Precenjenost dinara stvara nerealnu sliku o visini BDP-a
BiF Analize Čitajte B&F online

Makroekonomija.org: Precenjenost dinara stvara nerealnu sliku o visini BDP-a

This post has already been read 1117 times!

Prema podacima Narodne banke Srbije, Srbija je 2000. godine startovala sa BDP od oko 10 milijardi dolara da bi danas taj BDP iznosio 30 milijardi evra ili 42 milijarde dolara u tekućim cenama. Ako se izabere metodologija preračuna po metodu pariteta kupovne moći naš BDP je po glavi stanovnika 10.500 dolara što nas dovodi do BDP od 78,4 milijarde dolara. Međutim, ne treba na prečac zaključivati da je naš BDP danas 8,8 veći. Ako se kao osnov preračuna uzmu stalne cene što je mnogo realniji pokazatelj, BDP je za 12 godina porastao za 43%, piše Dragovan Milićević na sajtu makroekonomija.org.

u ogledalu

U čemu je problem sa velikim razlikama u dve računice? Pre svega u intervalutarnim odnosima, odnosno umesto realnog rasta, rast našeg BDP je “napumpan” zahvaljujući međusobnim odnosima valuta dinara,evra i dolara.

Ono što treba imati u vidu piše Milićević je kurs dinara i evra i kretanje inflacije u Srbiji i zoni evra. Zbog enormnog rasta cena, BDP po tekućim cenama se uvećao za preko 8,8 puta iako je realno porastao samo 43%, dok je dinar depresirao prema evru za samo 94% (koeficijent 0,94), praktično ni dva puta. “Enormna precenjenost dinara je učinila ovu državu prividno bogatijom nego što jeste”, piše Milićević. Kada se pogleda i intervalutarni odnos kursa dolara i evra, onda Srbija gledajući u evrima nema rast društvenog prozvoda koji je u početnoj iteraciji izražen u dolarima bio oko 43%. Prosečna godišnja stopa rasta GDP u realnom iznosu je od 2010-2012 iznosila 3,02%. što je među najnižim stopama rasta u zemljama sličnih ekonomskih performansi kao Srbija.

Kretanje BDP-a u periodu 2000-2012

tabela

Izvor: NBS Statistički bilten januar 2013

Ovo je jedan od odgovora na katastrofalno stanje u privredi i ukupnom društvu. Realna vrednost dinara bi dala odgovore na pitanja gde smo sada i gde možemo biti. Depresijacija dinara i svođenje na realnu vrednost u ovom trenutku je kraj svakog ekonomskog života u Srbiji”, piše Milićević, i dodaje “Srbija nije uradila ono što ekonomska teorija i praksa nalažu u cilju očuvanja vrendosti sopstvene valute i njenog uticaja na ukupna privredna dešavanja. Sada je kasno ispravljati paritete”.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close