/ Fokus / Margaret Tačer: Dve strane istog novčića
BiF Analize Čitajte B&F online

Margaret Tačer: Dve strane istog novčića

This post has already been read 1014 times!

Smrt nekadašnje premijerke Margaret Tačer pokrenula je u britanskoj javnosti veliku debatu o dometima i posledicama njene ekonomske politike. Naravno, konzervativci smatraju da je otišla velika političarka koja je preporodila zemlju. Laburisti pak smatraju da tačerizam koji je i dalje prisutan u Ujedinjenom kraljevstvu „slabi zemlju“, zbog svoje nehumanosti i zbog malih ulaganja u zdravstvo, prosvetu i socijalnu brigu. „Nema više brige zajednice za pojedinca“, tvrdi poslanica laburista Glenda Džekson.

Zaista, fotografije oronulih bolnica i pacijenata koji u kolicima čekaju po hodnicima ali i statistike koje potvrđuju veliku stopu smrnosti njihovih pacijenata podigle su na noge britansku javnost. Otvorena pisma zdravstvenih radnika koji se plaše privatizacije takođe drmaju stub socijalne sigurnosti – svima dostupno zdravstvo, bar na papiru svima dostupno.

britanska bolnica

Naime, racionalizacija (omiljeni termin onih koji smatraju da i zdravstveni sistem treba da posluje bar donekle tržišno) je od nekih britanskih državnih bolnica bukvalno napravila „čekaonice za smrt“. Veliku Britaniju su uzdrmali prizori , iz stafordske bolnice na primer kada je otkriveno da ima veliku stopu smrtnosti pacijenata o kojoj, da stvar bude gora, ne izveštava u potpunosti zdravstvenu komisiju. Manjak osoblja i njihova potplaćenost doveli su, prema pisanju engleske štampe, do toga da pacijente u ovoj bolnici ostavljaju da leže u sopstvenom urinu i da izmučeni žeđu piju vodu iz vaza za cveće koje im je rodbina donela.

Međutim konzervativna vlada i dalje stoji iza svoje reforme zdravstva kao i iza daljeg sprovođenja politike štednje. To je nagnalo čak i Fajnenšl Tajms, koji je veoma protržišno orijentisan da sprovede sopstveno istraživanje o jazu između prihoda različitih delova Britanije usled sprovođenja era štednje. One će više pogoditi siromašne građane sa juga nego dobrostojeće sa severa, gde je uporište konzervativaca.

Premijer Dejvid Kameron je u petak odbacio takve tvrdnje uz opasku „da je bolje i raditi teško za manje pare nego nemati posao“.

Britanski mediji komentarišu da bi ova kriza mogla da oslabi konzervativce na isti način kao što je prodrmala stolicu Margaret Tačer osamdesetih godina, a Toni Bler misli da će ovaj bunt javnosti ojačati političku poziciju laburista: „Oni su partija koja se suprotstavlja torijevskim otpuštanjima i štednji ističući okrutnost i posledice konzervativne politike, oni predstavljaju siromašnu i ranjivu populaciju koje sada ima najviše“.

Uostalom, setimo se, pesma ‘When Maggie Thatcher dies’ koja slavi smrt Čelične lejdi već godinama jedna je od himni britanskih radnika i navijača, a o mržnji koju su prema njoj niži slojevi imali svedoče i proslave njene smrti na mnogim trgovima širom Britanije.

O posedicama privatizacija javnog sektora, koji joj je stvorio ovakav imidž Čelične lejdi, pisao je naš saradnik Miroslav Ružica u tekstu “Porodično srebro (ni)je na prodaju” u kom iznosi osnovne nalaze iz knjige nedavno preminulog istoričara i publiciste Tonija Džada koji je u knjizi “Teško zemlji” (kod nas je izdao Peščanik) analizirao kako je privatizacija javnih službi uticala na osiromašivala dolazeće generacije u britanskom društvu i na koji način ona podriva temelje identiteta i socijalne kohezije u društvu.

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close