Home VestiEkonomija Rekordno mali promet na Produktnoj berzi

Rekordno mali promet na Produktnoj berzi

by bifadmin

Novosadski poljoprivredni sajam je i ovoga puta animirao kompanije iz oblasti agrara da se pojave na ovoj manifestaciji i obnove poslovne kontakte, ali ih je istovremeno na nekoliko dana odvojilo od svojih tekućih poslovnih aktivnosti, što se kao i svake godine odrazilo i na njihovo pojavljivanje na berzanskom tržištu. Rekordno mali promet od svega 492 tona robe je osnovna karakteristika trgovanja u periodu 20.05.-24.05. U odnosu na prethodnu nedelju količinski promet je manji čak 4,6 puta, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 11.279.090 dinara, što je 4,9 puta manje nego prethodne nedelje.

Cena pšenice stagnira. Stabilnost na tržištu pšenice je posledica sa jedne strane uravnoteženog domaćeg bilansa proizvodnje, potrošnje i zaliha, a sa druge strane, uzrok tome su svakako i tržišna očekivanja koja idu u pravcu jednog dobrog prinosa novog roda hlebnog zrna. Cena u protekloj nedelji je iznosila 24,19 din/kg (22,40 bez PDV), što je identično prosečnoj ceni iz prethodne nedelje.

kuku..ruz

Za tržište kukuruza u ekonomskoj 2012/13 se slobodno već sada može konstatovati da je veoma nestabilno sa aspekta cenovnih dešavanja i nepouzdano sa aspekta kvaliteta robe. Trenutno na ovom tržištu su sukobljena dva tržišna faktora. Jedan koji bi trebao da generiše rast cena, a to je manjak ponude i drugi koji utiče na pad cene, a to je kvalitet. Trenutno je ovaj drugi faktor uticajniji. Dodamo li ovome činjenice da praktično nema izvozne tražnje i da se ovo tržište oslanja isključivo na nelikvidnu domaću tražnju, pad cene nije veliko iznenađenje. U protekloj nedelji prosečna cena trgovanja je iznosila 21,31 din/kg (19,73 bez PDV) ili za 3,91% manje nego prethodne nedelje. Inače cenovni tobogan ove robe u toku same nedelje izgledao je ovako: od početnih 19,70 din/kg (bez PDV),cena je sredinom nedelje bila 20,00 din/kg, a trgovanjena samom kraju nedelje je zatvoreno cenom 19,50 din/kg.

Posle dužeg perioda nije se trgovalo robama iz soja kompleksa, ali je zato predmet trgovanja iz sektora komponenti za stočnu hranu trgovano suncokretovom sačmom sa 33% proteina po ceni od 43,20 din/kg (36,00 bez PDV). To je rast cene u odnosu na poslednje trgovanje ovom robom koje je realizovano pre tri nedelje i to za 9,09%.

PRODEX

Izuzetno skroman ovonedeljni promet na „Produktnoj berzi“, ipak ukazuje na aktuelne cenovne trendove u agraru. Cena kukuruza pada, tržište pšenice je cenovno veoma stabilno, dok je suncokretova sačma poskupela. Kako proizvodima iz soja-kompleksa tokom nedelje nije trgovano, pomenuta cenovna kretanja imala su najveći uticaj na kretanje PRODEX-a.

I pored cenovnog skoka suncokretove sačme, dominantan uticaj kukuruza u vrednosnoj korpi PRODEX-a, prouzrokao je pad indeksne vrednosti ovog pokazatelja. Poslednja zaključena ovonedeljna cena na tržištu kukuruza od 19,50 din/kg, bez PDV-a, oborila je vrednost PRODEX-a, na njegov najniži nivo u poslednja dva i po meseca. Vrednosti ispod 232 indeksna poena, poslednji put registrovane su još u prvoj polovini marta.

SVET

Uprkos stalnoj neizvesnosti oko budućih prinosa u nekim oblastima u SAD, dobri izgledi globalnih zaliha za narednu godinu su u proteklom periodu uticali na pad cene pšenice. Što se tiče prognoza za Rusiju, poslednje padavine su povoljno uticale na useve i prethodne negativne progneze su relativno ublažene. Povoljne padavine su zabeležene i u Australiji, međutim nisu zahvatile sve žitonosne oblasti, kao što se prethodno očekivalo.

Cena kukuruza je početkom nedelje zabeležila pad nakon ubrzavanja setve u SAD usled lepših vremenskih uslova, što je povećalo optimizam da će žetva biti rekordna. Do 19. maja je oko 71% useva posejano, u odnosu na 28% iz prethodne nedelje – objavio je USDA. U drugoj polovini nedelje je kao posledica pada zaliha etanola (i pored veće proizvodnje) i većeg izvoza došlo do rasta cene kukuruza.

U odnosu na prethodnu nedelju pšenica sa julskom isporukom je na čikaškoj berzi poskupela za 2,27%, a kukuruz za 3,21%.

Pročitajte i ovo...