Home VestiEkonomija Zavisna preduzeća moraju da učestvuju na tenderima

Zavisna preduzeća moraju da učestvuju na tenderima

by bifadmin

U prethodnih sedam godina odlukama Vlade Srbije i nadležnih ministarstava, a po preporuci MMF, iz javnih preduzeća izdvojeni su kao novi poslovni subjekti oni delovi poslovanja koji nisu bili striuktno usmereni na osnovnu delatnost. Na taj način iz javnih preduzeća je otišlo više desetina hiljada radnika koji danas posluju u sklopu oko četrdeset novosnovanih firmi. Meutim, zahvaljujući nestručno obavljenim izdvajanjima velika većina tih preduzeća ostala je zavisna od svojih nekadašnjih matičnih kuća a sada su, zbog izmena Zakona o javnim nabavkama pre tri godine, u nemogućnosti da učestvuju na njihovim javnim tenderima.

Ugljenokop
Ova novonastala preduzeća su ostavljena na milost i nemilost „slobodnom tržištu“ na kome, osim javnog preduzeća u čijem sklopu su poslovali, ni nema drugih učesnika. Takav je slučaj sa preduzećima izdvojenim iz TE Kostolac, koja služe za održavanje i tehnološki proces, i moraju da krše propise kako bi održavali mehanizaciju TE Kostolac. Sličan primer se desio i sa Železnicama Srbije i preduzećima nastalim iz JAT-a.

Na okruglom stolu „Položaj i perspektiva zavisnih preduzeća“ koji je organizovao „Novi magazin“ učesnici su istakli da je za rešenje ovog velikog problema neophodno da država učini ili jedan korak unazad i ponovo spoji neka od ovih preduzeća, kako ona, ali i javna preduzeća kojima su neophodne njihove usluge ne bi bile u gubitku, ili da se novim izmenama Zakona o javnim nabavkama ponovo omogući izdvojenim preduzećima da mogu da učestvuju na tenderima. Mirko Diković, pomoćnik direktora Železnica Srbije zadužen za zavisna preduzeća proizašlih iz njenog poslovanja napomenuo je u 12 novonastalih privrednih društava danas radi 3.904 zaposlenih, a čak 97% njihove zarade zavisi direktno od Železnica Srbije, na čijim tenderima, pravno, ne bi smeli da učestvuju.
Direktor TE i kopova Kostolac Dragan Jovanović kritikovao je izdvajanja iz matičnih preduzeća počinjena pre nekoliko godina. „Preporuka MMF je bila da se izdvoje tzv. „non-core“ delatnosti od osnovne delatnosti javnog preduzeća i od njih naprave nove firme koje bi u prvom vremenu još uvek radile poslove za svoju bivšu matičnu kuću, dok ne stanu na noge. Međutim, u praksi većina izdvajanja je izvršena nepromišljeno, pa tako dva preduzeća izdvojena iz TE kostolac, sa specijalizovanim kadrovima i opremom, koji su apsolutno bili neophodni i neodvojivi, sada više ne mogu da budu angažovana za rad. Mi ih, naravno, ipak angažujemo jer moramo, ali baš zbog toga je podneto 95% primedbi državnog revizora na poslovanje TE Kostolac prošle godine, zbog čega se suočavamo i sa sankcijskim postupkom. Ne mogu te dve firme koje imaju između 500 i 600 radnika da učestvuju na tenderima za pravljenje nekih sitnih delova kada im je jedina i isključiv anamena održavanje mašinerija u TE“, požalio se Jovanović.

Pročitajte i ovo...