Home TekstoviB&F PlusIntervjuiEkonomija Inflacija jednocifrena, na raspoloženje investitora će uticati više faktora

Inflacija jednocifrena, na raspoloženje investitora će uticati više faktora

by bifadmin

Premа podаcimа Republičkog zаvodа zа stаtistiku, potrošаčke cene su u mаju ostаle nepromenjene (0,0%). Međugodišnjа inflаcijа je zаbeležilа pаd i u mаju se vrаtilа u jednocifrenu zonu (9,9%). Upravo ovaj podatak je Narodna banka Srbije navela kao jedan od razloga za svoju prošlonedeljnu odluku da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 11%, ali ekonomisti i dalje smatraju da je reč o iznenađujućoj odluci  u trenutku kada na deviznom tržištu vlada nervoza.

Vlada je u međuvremenu najavila set mera štednje koji bi trebalo da dovede do zaustavljanja pada dinara. “Poslovno tržište će reagovati tek ako bude videlo da mere daju konkretne efekte. Do sad je bilo mnogo najava koje nisu urodile rezultatom pa su investitori veoma oprezni”, smatra dr Đorđe Đukić. “Bilo je za očekivati da centralna banka sačeka sa svojim merama dok se ne pokažu prvi rezultati predviđene fiskalne konsolidacije.”

Dinar i dalje slabi i danas je ušao u 11. dan neprekidnog pada vrednosti prema evru, i to za 0,1 odsto ili šest para. NBS je juče prodala 30 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a od početka godine prodala je ukupno 175 miliona evra i kupila 90 miliona evra.

Samo u proteklih 10 dana NBS je prodala 170 miliona evra na deviznom tržištu. Ovo je najniža vrednost dinara prema evru ove godine, a srpska valuta bila je najjača 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara.

dinari

U Rojtersovoj anketi   osam od 12 analitičara reklo je da očekuje da će NBS zadržati referentnu kamatnu stopu  nepromenjenom. Ta odluka doneta 6. juna koincidirala je sa rastom evra koji je otišao na 114.25 dinara za jedna evro  i od tada nastavio da raste.

Analitičari smatraju da je na pad vrednosti dinara uticala ocena MMF o visokom deficit budžeta koji bi, ukoliko se ništa ne preduzme došao do 8 procenata BDP, što je značajno više od prvobitno planiranih 3,6%.

Stručnjaci istraživačkog tima Rajfajzen banke takođe su bili iznenađeni odlukom Narodne banke Srbije o smanjenju referentne kamatne stope, koja se, kako ocenjuju, temelji samo na sentimentu slabljenja inflacije, ne uzimajući u obzir da se efekti trenutne depresijacije dinara prema evru mogu vrlo lako preliti na maloprodajne cene.

Slabljenje dinara prema evru, koje je izazvano izlaskom investitora sa tržišta dinarskog duga nakon što vlada nije potpisala sporazum o stend-baj aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), zajedno sa činjenicom da je budžetski deficit u prva četiri meseca 2013. dostigao 62 procenta ukupnog obima planiranog za ovu godinu, uticao je da 14 od 24 analitičara u Blumberg pulu prognozira da će referentna kamata ostati nepromenjena, navodi se u analizi Rajfajzen banke.

Prema saopštenju, odluka NBS poduprta je jenjavanjem inflacije.

Štaviše, imajući u vidu smanjenje spoljnotrgovinskog deficita, kao i deficita tekućeg računa, sadašnje turbulencije na devizom tržištu, prema mišljenju NBS, rezultat su kretanja na globalnom finansijskom tržištu i „pojačane osetljivosti investitora prema preuzimanju rizika“.

U međuvremenu predstavnici vlade izašli su sa paketom mera za koji smatraju da je usaglašen u svim glavnim crtama i predviđa deficit budžeta od 4,7% koji bi trebalo postići uz smanjenje rashoda ministarstava.

Današnji izveštaj o inflaciji je ohrabrijući a premа proceni Nаrodne bаnke Srbije, u nаrednom periodu očekuje se dаlji pаd međugodišnje stope inflаcije, kojа bi, premа centrаlnoj projekciji, trebаlo dа se vrаti u grаnice dozvoljenog odstupаnjа od ciljа do oktobrа 2013. Tome će, pored efekаtа visoke prošlogodišnje bаze, doprineti i do sаdа preduzete mere monetаrne politike, novа poljoprivrednа sezonа, niskа аgregаtnа trаžnjа, kаo i dodаtne mere nа plаnu fiskаlne konsolidаcije, navedeno je u saopštenju.

Iako je zelena pijaca najčešće faktor smirivanja cena tokom leta, prošle godine se to nije dogodilo zbog suše, a ove godine bi računica mogla biti poremećena zbog kišnog vremena koje je uticalo na visoke cene voća za ovo doba godine, dok je još nejasno koliko bi poplave mogle uticati na krajnji rezultat poljoprivredne sezone. Tome treba dodati i rast kursa koji se najčešće autmatski ugrađuje u cene svih uvoznih proizvoda čak I u uslovima niske tražnje.

Kretanje kursa evra ima značajan uticaj na ukupno opterećenje Srbije po osnovu duga države, privrede i stanovništva i svako slabljenje dinara utiče na povećanje tereta dužničkih obaveza.

Kako prenosi Rojters neizvesno je da li će se Evropska unija usaglasiti da otvori razgovore sa Srbijom o budućem članastvu krajem ovog meseca, što bi predstavljalo psihološki  signal potencijalnim investitorima o kredibilnosti srpske politike I njenim potencijalima za ekonomski oporavak.  MMF je među neophodnim merama naveo i reformu penzionog sistema.

Analitičari smatraju da su najnovije mere štednje koje je najavila vlada daleko od neophodnih i da će deficit i dalje ostati visok. Ostaje da se vidi kako će investitori reagovati na ovakve mere vlade I da li će to imati uticaja na dalje slabljenje dinara.

Pročitajte i ovo...