Home VestiEkonomija Kipar traži pomoć za svoju najveću banku

Kipar traži pomoć za svoju najveću banku

by bifadmin

Kipar je zamolio evropske partnere za pomoć svojoj najvećoj banci koja „spasilački paket nije dočekala spremno“ i koja verovatno neće uspeti da ispuni ciljeve zacrtanog budžeta.

U pismu evropskim liderima kiparski predsednik Nikos Anastasijades kaže da uspeh u spašavanju kiparske ekonomije direktno zavisi od opstanka Banke Kipra i kritikuje upostavljanje kontrole nad kapitalom, koje je deo dogovora sa EU.

Evropska komisija je potvrdila da je primila ovo pismo ali nije bilo zvaničnog komentara. Postoje nagađanja da će Anastasijadesovi zahtevi biti izneti pred čelnike Eurogrupe u četvrtak.

kipar

Foto: Cyprus mail

Da podsetimo, u sporazumu iz aprila stoji da se Kipar složio sa zahtevom da uštedi 13 milijardi evra i restruktuira svoj bankarski sistem u zamenu za zajam od 10 milijardi evra. Istovremeno je ugašena druga najveća banka na Kipru poznata kao Laiki i njeni dobri delovi pripojeni su banci Kipra, kojoj sada treba pomoć, a loši su rasprodati.

Po uslovima dogovora sa međunarodnim kreditorima Banka Kipra preuzela je na sebe obaveze Laikija vredne 9 milijardi evra, ali bez loših plasmana ove banke, posebno u Grčkoj.

„Moguće rešenje problema Banke Kipra je konverzija dela obaveza banke Laiki u dugoročne obveznice“, misli predsednik Kipra, i dodaje da je drugo potencijalno rešenje sprečavanje spajanja ove dve banke.

Izvor: Volstrit Džurnal

Pročitajte i ovo...