Home VestiPolitika i društvo FIFA preispituje domaćinstvo Brazila za 2014.

FIFA preispituje domaćinstvo Brazila za 2014.

by bifadmin

Brazil možda nije najbolji izbor za domaćina narednog Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će biti održano naredne godine. Ukoliko se masovni protesti u ovoj zemlji nastave i 2014. postoje izgledi da domaćin bude zamenjen.

Joseph_Blatter_-_World_Cup_2014

Na Kupu Konfederacija održanom prošlog meseca Sep Blater, predsednik FIFA već je isticao bojazan za sigurno održavanje Svetskog Kupa 2014. Kup Konfederacija je, kao „generalna proba“ bio održavan i u pojedinim brazilskim gradovima, na stadionima samo nekoliko kilometara od istovremenih uličnih borbi protestanata i policije. Blater je juče u svom zvaničnom obraćanju istakao da brazilske vlasti moraju da učine sve u njihovoj moći da garantuju bezbednost posetiocima Svetskog prvenstva 2014. FIFA i Brazil su već od ranije na „ratnoj nozi“ zbog učestalih kritika na račun sporosti radova na izgradnji novih i renoviranju starih stadionskih kompleksa i saobraćajne infrastrukture u gradovima domaćinima, kao i zbog previsoke cene karata, zbog čega su one skoro nedostupne za prosečnog stanovnika Brazila.
Nekoliko meseci posle završetka Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu će biti raspisani i redovni predsednički izbori, pa je za aktuelnu vlast uspešno organizovanje prvenstva, u bezbednosnom i ekonomskom smislu od velike važnosti u političkom smislu. Blater je napomenuo da će sastati sa predsednicom Brazila Dilmom Rusef u septembru kako bi utanačili sve detalje i rešili eventualne probleme u ranoj fazi organizacije turnira. Na Kupu Konfederacija publika je na većini mečeva veoma glasno izražavala nezadovoljstvo prema predsednici zemlje.

Izvor: Financial Times

Pročitajte i ovo...