Home Vesti Nasilna smena rukovodstva Luke Novi Sad

Nasilna smena rukovodstva Luke Novi Sad

by bifadmin

Radnici Luke Novi Sad danas su stupili u generalni štrajk jer je nasilno smenjeno rukovodstvo tog preduzeća. Funkcioner Srpske napredne stranke Aleksandar Milovančev, koga je Vlada Srbije ovlastila da upravlja Lukom Novi Sad, ušao je sa pripadnicima privatnog obezbeđenja u kancelariju direktora Luke Milenka Milivojevića, odakle su ga izbacili i promenili brave.

luka-novi-sad
Milivojević je novosadskim medijima rekao da je samostalno napustio kancelariju, zajedno sa svim radnicima, koji su odlučili da više ne dolaze na posao. Luka je državno preduzeće i po Zakonu o štrajku radnici ne mogu da organizuju generalni štrajk. Luka Novi Sad ima oko 100 zaposlenih. Po rečima Milivojevića, nasilna smena rukovodstva Luke je po odluci gradske vlasti u kojoj većinu čini SNS. On tvrdi da radnici Luke ne žele novo rukovodstvo i neće se vraćati na posao dok god se to ne promeni. On je upozorio da su sa svakim danom štrajka država gubiti po tri miliona evra. Vlada Vojvodine juče je predložila Vladi Srbije da otkaže vanrednu Skupsstinu akcionara u Luci Novi Sad, jer nije zakazana u skladu sa osnivačkim aktima. Kako je obrazloženo, prekršen je Ugovor o izmenama i dopunama osnivačkog akta Luke Novi Sad, koji predviđa da Upravni odbor, odnosno Nadzorni odbor, ima pet članova koje bira Skupština akcionara na predlog Republike Srbije, AP Vojvodine i Grada Novog Sada. Vlada Srbije je zaključkom od 20. maja 2013. predložila imenovanje sedam članova Nadzornog odbora, dok je AP Vojvodini uskraćeno pravo da imenuje svoje predstavnike u Upravnom, odnosno Nadzornom odboru Luke Novi Sad.
Plan Vlade Srbije je da za Luku Novi Sad nađe privatnog partnera koji bi u to preduzeće uložio izmedju pet i deset miliona evra. Od 10 međunarodnih luka u Srbiji osam je privatizovano, a preostale državne luke nalaze se u Apatinu i Novom Sadu. Direktor Slobodne carinske zone u Novom Sadu Srđan Egicč, čiji je kompleks nedavno spojen sa Lukom Novi Sad u okviru robno-transportnog centra, strahuje da će i to preduzeće zadesiti „lučki scenario“. U izjavi novinarima, Egić je preuzimanje Luke Novi Sad okarakterisao kao „oružani prepad“ i naveo da je zbog toga u najmanju ruku šokiran. Egić je rekao da je dobio mnogo poziva stranih partnera i ambasadora zemalja koje obavljaju transport dunavskom trasom i izrazio nadu da njegovo preduzeće, koje posluje sa profitom, kao i Luka Novi Sad, neće biti meta političkih obračuna. Naime, vojvođansku izvršnu valst i i gradsku vlast u Novom Sadu ne čini ista vladajuća koalicija.

Pročitajte i ovo...