Home Vesti Partnerstvo kompanija Gorenje i Panasonic

Partnerstvo kompanija Gorenje i Panasonic

by bifadmin

Gorenje Grupa i Panasonic objavili su stvaranje dugoročnog strateškog partnerstva kojim će ojačati zajedničke mogućnosti i snage dveju kompanija, a koje će doprineti obostranoj profitabilnosti i jačanju konkurentnosti na području Evrope.

gorenje
Kao znak poverenja u uspeh partnerstva i predanosti prema dugoročnoj poslovnoj suradnji, Panasonic će investirati 10 miliona evra i preuzeti manji udeo u Gorenju, te omogućiti postojećim i novim potencijalnim deoničarima da profitiraju kroz ovo partnerstvo, što će dovesti do porasta kapitala i dvostrukog kotiranja Gorenja. Gorenje i Panasonic partnerstvo će provoditi u područjima I&R-a, proizvodnje i prodaje s početnim naglaskom na zajedničkom razvoju nove generacije veš mašina namenjenih tržištu EU, proizvodnji frižidera branda Panasonic koji će biti distribuirani putem Gorenja na tržište EU, Rusije i tržište ZND-a, te zajedničkom distribucijskom potencijalu za odabrane ugradne kuhinjske aparate branda Panasonic u Evropi i proizvodnji ugradnih rerni marke Gorenje.

“Stvaranje strateškog saveza s kompanijom visoke reputacije kao što je Panasonic povijesna je prekretnica za Gorenje i važan korak k našim strateškim politikama. Panasonic je globalni lider s tradicijom koja se proteže na gotovo 100 godina te sa jakom predanošću ulaganju u ekološke inovacije; Gorenje pak s druge strane i dalje privržen svojoj jedinstvenoj dugoročnoj viziji posjeduje ogromno znanje o europskom tržištu i njegovim potrošačima te je fokusiran u prvom redu na dizajn, inovaciju i kvalitetu. Ovo partnerstvo će rezultirati brojnim mogućnostima za obje korporacije te će sigurno otvarati nove mogućnosti kako se partnerstvo bude razvijalo u budućnosti“, istakao je Franjo Bobinac, predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Gorenja.

Pročitajte i ovo...