Home Posle 5 Pre pet miliona godina nivo mora porastao 20 metara

Pre pet miliona godina nivo mora porastao 20 metara

by bifadmin

Globalno otopljavanje pre otprilike pet miliona godina dovelo je do velikog otapanja Antarktika i porasta nivoa svetskih mora za čak 20 metara, otkriveno je na osnovu podataka iz uzoraka mulja uzetog iz antarktičkog tla.

Glacier-1024x574
Naučnici sa Imperijskog koledža u Londonu objavili su rezultate svog istraživanja antičkog antarktičkog mulja u najnovijem broju naučnog žurnala Nature Geoscience. Oni su utvrdili da je u periodu između pet i tri miliona godina u prošlosti došlo do nekoliko otapanja ledenog pokrivača Istočnog Antarktika, što je moglo da doprinese porastu nivoa svetskih mora za deset metara. Sa dodatim nalazima verovatne količine otopljenog leda iz Zapadnog Arktika i Grenlanda u istom periodu epohe Pliocena, naučnici su došli do zaključka da je ukpno otopljeni led u tim, antičkim globalnim otopljavanjima doprineo podizanju nivoa mora za oko 20 metara. Pre ove studije naučnici su smatrali da je ledeni pokrivač Istočnog Antarktika bio stabilniji nego u drugim zaleđenim delovima planete, između ostalog i zbog znatno veće koncentracije leda.

Dr Tina van de Flierd, jedan od vođa projekta, ističe da bi ovi nalazi mogli da nam pruže bolji uvid u ono što nas tek očekuje i koliko će možda nivo mora tek porasti. „Pliocen se odlikovao prosečnim temperaturama koje su bile dva do tri stepena više nego danas, odnosno na nivou koji se predviđa za ovog stoleća, dok je nivo ugljen-disoksida bio na nivou približno istom kao danas. Naša studija naglašava da su ti činioci bili ključni za podizanja svetskih mora“, kaže Van de Flierd. Ledeni pokrivač Istočnog Antarktika je najveća ledena masa na Zemlji, otprilike površine Australije. Njegova veličina se menjala od formiranja, za koje se procenjuje da se desilo pre oko 34 miliona godina.

Izvor: Science Daily

Pročitajte i ovo...