Home VestiEkonomija SAD i EU postigli dogovor o upravljanju tržištem derivata

SAD i EU postigli dogovor o upravljanju tržištem derivata

by bifadmin

Regulatori u SAD i EU postigli su ključni sporazum o upravljanju trgovanjem derivatima, koji bi trebalo da postavi buduće odgovornosti i mehanizme koji će sprečavati eventualne turbulencije na globalnom tržištu.

Commodities-Futures

Posle skoro godinu dana komplikovanih razgovora, koji su u jednom trenutku potpuno podelili ministre finansija EU i SAD i napravili dubok jaz unutar američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima (Commodity Futures Trading Commission – CTFC), dogovor je napokon postignut. Doneti paket mera usaglašava američka i evropska pravila i postavlja put da smernice CFTC budu usvojene i preko granice SAD kako bi se lakše upravljalo tržištem derivata vrednim 633 biliona dolara.

Članovi CTFC danas bi trebalo da glasanjem usvoje dogovor, baš na dan kada ističe izuzetak od pravila trgovanja za strane trgovce svopovima, kao što su Dojče Bank i neka strana predstavništva američkih banaka. zvaničnici su strahovali da bi bez postignutog dogovora bilo mnogo teških posledica za prekoatlantska finansijska tržišta uz sav administrativni teret koji bi pao na banke. Oni pretpostavljaju da je postojala mogućnost da, u tom slučaju, dve velike evropske komapnije koje se bave kliringom prestanu preko vikenda da trguju američkim derivatima. U okviru sporazuma, CFTC planira da objavi oslobođenje od pojedinih uslova vezanih za transakcije, s obzirom da su sada EU i SAD regulative „suštinski identične“. Sličan potez očekuje se i od evropske tsrane.

Pročitajte i ovo...