Home VestiIT i nauka Formula E, budućnost automobilskih trka?

Formula E, budućnost automobilskih trka?

by bifadmin

FIA, Svetska automobilistička federacija, planira započinjanje novog šampionata auto-trka za 2014. godinu. Formula E je električni bolid koji može da razvije brzinu od 220 km/h.

fia-formula-e

Alehandro Agag, izvršni direktor budućeg Formula E šampionata, kaže da zvuk motora električnih formula najviše podseća na zvuk lovačkih aviona. Šampionat će započeti u septembru sledeće godine i prvi put će biti održan u deset velikih svetskih gradova, po principu Fomrmule 1, sa deset takmičarskih timova sa po dva takmičara. Očekuje se da će Peking biti grad u kome će otpočeti ovo „zeleno“ takmičenje, pomalo simbolično jer je kineska prestonica i najzagađeniji grad na planeti. Među ostalim domaćinima trka biće i London, Los Anđeles i Rio de Žaneiro. Od takmičarskih timova se izdvajaju američki Andretti Autosport, britanski Drayson Racing i kineski China Racing, sa budžetima između pet i deset miliona američkih dolara.

Vozila Formule E biće pokretana baterijama od 200 kg i sa mogućnošću razvoja snage od 200 kW i brzine od 220 km/h, piše američki CNN. U zavisnosti od režima upotrebe, baterije mogu da traju najmanje 25 minuta, a najviše nekoliko sati.

Pročitajte i ovo...