Home VestiPolitika i društvo Obrada podataka o ličnosti bez pristanka lica ili bez osnova u zakonu je nedozvoljena

Obrada podataka o ličnosti bez pristanka lica ili bez osnova u zakonu je nedozvoljena

by bifadmin

Povodom navoda da Fond PIO od poslovnih banaka prikuplja podatke o ličnosti penzionera koji određeno vreme nisu podizali sredstva sa svojih računa, ili koja su za raspolaganje računom ovlastili treće lice, oglasio se i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

On je upozorio javno sve poslovne banke koje bez zakonskog ovlašćenja ili pristanka lica čiji se podaci obrađuju koje na osnovu ugovora o poslovnoj saradnji sa Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje stavljaju Fondu na raspolaganje podatke o korisnicima tekućih računa ili podatke trećih lica, da je takvo postupanje suprotno odredbama člana 8. i člana 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (ZZPL) i da predstavlja nedozvoljenu obradu podataka.

penzioneri

Naglašavajući da je još u maju ove godine Fondu PIO uputio odgovarajuće upozorenje, poverenik Rodoljub Šabić izjavio je i sledeće:

„Početkom ove godine po mom nalogu, povodom prijava građana i tekstova objavljenih u medijima, sproveden je postupak nadzora nad sprovođenjem i izvršavanjem ZZPL od strane Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

U postupku nadzora izvršen je uvid u fotokopije ugovora koje je Fond zaključio sa 31 poslovnom bankom. Na osnovu sadržine ugovora i postupanja ugovornih strana konstatovano je da se razmenom podataka vrši obrada brojnih podataka o penzionerima korisnicima računa, ali i o trećim licima koja su raspolagala ovlašćenjima za raspolaganje na tekućim računima (JMBG, ime i prezime, adresa, broj računa datumi promena itd.) suprotno odredbama ZZPL.

Na ocenu Poverenika da je reč o obradi podataka koja je po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti nedozvoljena nisu mogli uticati navodi Fonda da „primenjuje sve raspoložive načine da dođe do saznanja da li i dalje postoje uslovi za korišćenje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.“

Pravni osnov za obradu podataka o ličnosti mogu biti zakon ili pristanak lica o čijim podacima se radi. Bez obzira na eventualne nedostatke u sadržini ili u primeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ugovori između Fonda PIO i poslovnih banaka ne mogu biti valjan način za otklanjanje tih nedostataka jer nisu valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Nepostojanje odgovarajućih mehanizama koji bi Fondu omogućili raspolaganje svim podacima potrebnim za njegov rad ili bolje rečeno nedovoljno efikasna primena postojećih mehanizama nikako ne mogu da budu razlog koji bi opravdao obradu podataka suprotnu ZZPL i zadiranje u privatnost pojedinaca u meri većoj od zakonom dozvoljene.“

Pročitajte i ovo...