Home VestiPolitika i društvo SAD i Britanija zabrinuti zbog sedme pobede Mugabea

SAD i Britanija zabrinuti zbog sedme pobede Mugabea

by bifadmin

Prema zvaničnim rezultatima, 89-godišnji Robert Mugabe pobedio je po sedmi put na predsedničkim izborima u Zimbabveu, osvojivši 61% glasova. Međutim, za vreme i neoposredno posle izbora mogle su se čuti pritužbe na legalnost glasanja.

robert-mugabe

Robert Mugabe postao je prvi premijer Zimbabvea od sticanja nezavisnosti od Velike Britanije 1980. godine. Sedam godina kasnije je i prvi put izabran za predsedniak ove afričke zemlje. Prošle nedelje izabran je i sedmi put na to nesto, sa 61% glasova stanovništva. Njegov protivkandidat, aktuelni prmeijer Zimbabvea Morgan Cvangirai, osvojio je 34%, kažu zvanični rezultati. Međutim, Cvangirai, koji je u koaliciji sa Mugabeom na vlasti od 2009. godine i velikih nemira koji su tada potresli zemlju, istakao je da će se žaliti Vrhovnom sudu i međunarodnim institucijama zbog velike izborne krađe. Njegov Pokret za demokratske promene osvojio je samo 49 mesta u parlamentu, nasuprot 158 Mugabeove vladajuće Zabu-PF partije.

Iako su izbori protekli bez većih incidenata, glavna pritužba došla je od strane najvećeg posmatračkog tela na glasačkim mestima, državne Mreže za pomoć izbora, koja je imala preko 7.000 posmatrača na terenu. Vodeći komesar u Mreži podneo je ostavku neposredno po objavljivanju rezultata. Svoju zabirnutost su izrazili i političari Velike Britanije i Sjedinjenih Država. Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio je da „rezultati ne predstavljaju stvarnu sliku volje naroda“.

Pročitajte i ovo...