Home VestiEkonomija Kineski super-bogataši sve bogatiji

Kineski super-bogataši sve bogatiji

by bifadmin

Iako je broj milionera u Kini opao u prošlih godinu i po dana, oni najbogatiji među njima su samo uvećali svoju imovinu, a deo njih „preselio“ se u Hong Kong.

china-cartier-louis-vuitton
Kina je u prošloj godini bila jedina azijska zemlja u kojoj je broj bogatih pojedinaca sa imovinom procenjenom iznad 30 miliona američkih dolara bio smanjen, i to za 5,1%, a njihovo sabrano bogatstvo se smanjilo za 4,1%. Međutim, i u kategoriji bogatih ima podela, pa su tako oni sa imovinom iznad 500 miliona dolara povećali svoj udeo na 40% ukupnog bogatstva imućnih Kineza. Super-bogati Kinezi su pridodali svojoj imovini 19 milijardi dolara u 2012.

Tri četvrtine tog bogatstva raspodeljeno je u deset najvećih kineskih gradova, a Peking, Šenžen i Guangžu su u proteklih 12 meseci doživeli i porast populacije super-bogatih (u Pekingu ih je bilo 2.320 početkom 2013.). Međutim, primećeno je i da preostalih sedam gradova sa top 10 liste beleže odliv bogataša. Organizacija Wealth-X i UBS banka, koje su istraživale broj i bogatstvo kineskih bogataša, pronašli su ove „odbegle“ milijardere u Hong Kongu, gde se njihov broj u 2012. uvećao za 45 super-bogataša koji su u proseku doneli po 1,3 milijardu dolara, odnosno 58,5 milijardi ukupno.

Pročitajte i ovo...