Home VestiEkonomija FED: Smanjivanje podsticaja najranije od decembra

FED: Smanjivanje podsticaja najranije od decembra

by bifadmin

Američki FED zadržao je dosadašnju podsticajnu politiku „lakog novca“. U njegovom zvaničnom saopštenju kaže se da posle budžetskih rezova i oktobarske blokade rada administracije američkoj ekonomiji potrebna dodatna podrška, a ranije najavljeno smanjenje stimulusa razmatraće se ponovo najranije u decembru. 

bubble

Najveća ekonomija na svetu umereno raste, objavio je FED juče. Na oktobarskom sastanku Komsije za otvoreno tržište FED nije bilo promena u kursu vođenja monetarne politike, pa je i otkup aktive nastavljen po dosadašnjem tempu, od 85 milijardi dolara mesečno. Prema zvaničnom saopštenju, kaže se i da tronedeljni zastoj američke amdinistracije nije u mnogome uzdrmao ekonomske tokove SAD. Ipak, ranije najavljeno smanjenje kupovine državnih obveznica razmatraće se u decembru ili januaru 2014, sugeriše se u FED.

Neposredno posle ove objave, potražnja za dolarom je porasla, a prinos na desetogodišnje obveznice porastao je za tri bazna poena na 2,53%. Akcijski kapital spustio se sa rekordnog nivoa što analitičari vide kao „pauzu“ pošto je tokom prethodnih nedelja došlo do velikog utrkivanja u cenama, prenosi Financial Times.

Pročitajte i ovo...