Home VestiEkonomija Fondovi kojima su upravljali botovi izgubili 3,5% ove godine

Fondovi kojima su upravljali botovi izgubili 3,5% ove godine

by bifadmin

Ako roboti, odnosno automatizovani sistemi, upravljaju vašim novcem u ovom trenutku, onda ga najverovatnije – gube, pokazuje ovogodišnja statistika Hedge Fund research (HFR).

robot

Aktiva kojom upravljaju hedž fondovi širom sveta porasla je u avgustu ove godine za 3,9%, ali je količina novca kojim raspolažu oni fondovi kojima isključivo upravljaju kompjuterski softveri za analizu i trejding pala u proseku za 3,5% u istom periodu. Investitori su posle vrhunca finansijske krize, između 2009. i 2012, masovno ulagali – procenjuje se oko 130 milijardi dolara – u te tzv. kvantne fondove, oslanjajući se u rad softvera, ali i doktora fizike i matematike koji su angažovani za rad u takvim firmama. Rekordnih 187 novih fondova ovakvog tipa osnovano je samo tokom 2012. godine.

Međutim, do tog trenutka, profiti su počeli da se smanjuju. Razlog za to je bilo i naglo štampanje novca velikih centralnih banaka u pokušaju da stimulišu tržišta prošle i početkom ove godine. Taj potez je „zbunio“ programe za upravljanje fondocima jer je promenio jednu od prvih „nepoznatih“ na osnovu kojih su izračunavali analize, a rezultat je pomenuti gubitak u odnosu na fondove kojima upravljaju ljudi: ove godine iz robotizovanih hedž fondova investitori povukli oko 1,33 milijardi dolara, a veruje se da je to tek početak.

Pročitajte i ovo...