Home VestiEkonomija Rekordna vrednost akcija Google

Rekordna vrednost akcija Google

by bifadmin

Pošto je IT kompanija najavila uspešnu promenu u praćenju internet oglašavanja za korisnike preko mobilnih uređaja, kao i uspešniji treći kvartal od planiranog, vrednost njenih akcija skočila je jutros za 8% i postigla apsolutni rekord.

Google-Stock

Zarada i neto prihod Google-a će biti veći od predviđenog, pošto je uspešno završen i lansiran sitem koji oglašivačima nudi detaljno praćenje i preko mobilnih platformi. Uz već prikazivane loše rezultate PC tržišta u prethodne dve godine, kao i sjajnim razultatima Android- a, prema glavnom čoveku kompanije Google, Lariju Pejdžu ovo je siguran pokazatelj „dugo najavljivane tranzicije sa tržišta kojim dominiraju PC na multiplatformsko tržište. Malo ljudi iz industrije je, doduše, očekivalo da će se to desiti u ovoliko velikoj meri“.
Zainteresovani oglašivači sada veoma jednostavno mogu da se reklamiraju i putem mobilnih naprava. Neki investitori bili su zabrinuti zbog brzine te transformacije, odnosno eventualne teškoće prilikom adaptiranja na novi sistem, ali sudeći prema izveštajima, i kompanija i oglašivači su više nego zadovoljni. „Cena po jednom kliku“, koja na kraju i određuje uspešnost Google-a i njegovog sistema oglašavanja, pala je za 8% u odnosu na isti period prošle godine, zbog pada PC tržišta, ali je broj „klikova“ porastao za čak 26%, zahvaljujući sve većem korišćenju tableta i smartfonova. Kompanija je zabeležila rast neto prihoda od 23% na osnovu reklamiranja, ukupan priohod od 14,98 milijardi dolara, a njene akcije su dostigle vrednost od 960 dolara,

Pročitajte i ovo...