Home VestiPolitika i društvo Kameron protiv EU oko rešavanja problema imigranata

Kameron protiv EU oko rešavanja problema imigranata

by bifadmin

Britanski premijer ušao je u sukob sa Evropskom komisijom zbog plana da imigrantima u Velikoj Britaniji ograniči prava na primanje pomoći, kao i zbog svog stava da bogate zemlje EU ne bi treblalo da primaju imigrante iz siromašnijih članica.

uk border a
Dejvid Kamerun je pod pritiskom iz svoje Konzervativne partije da zauzme čvršći stav prema azilantima i imigrantima iz istočnoevropskih članica EU koji se doseljavaju u Britaniju. Među konzervativcima se plaše da će na nacionalnim parlamentarnim izborima 2015. godine deo glasačkog tela koje je sve više netrpeljivo prema došljacima radije odabrati Nezavisnu partiju Velike Britanije koja je u poptunosti protiv imigranata na Ostrvu. Kameron je juče posebno istakao da se plaši Rumuna i Bugara, jer se stanovnicima ovih zemalja sledeće godine ističu EU restrikcije za migracije unutar EU. U članku za Financial Times, Kameron je napisao da je „EU danas drugačija nego pre 30 godina“, kao i da je „ideja slobodnog kretanja unutar njenih granica izazvala velike migracije stanovništva, okinute velikim disparitetom u prihodima“ te „da tome treba stati na put kako bi se sprečio odliv mozgova iz siromašnijih zemalja“.

Ova politika Kamerona je svojevrsni izazov EU pred pregovore o ostanku u Uniji 2015. i nacionalni referendum po tom pitanju koji je zakazan za 2015. u Velikoj Britaniji. Iz Evropske komisije se zasad moglo čuti jedino da će se oštro suprotstaviti svakoj inicijativi o sprečavanju slobode kretanja unutar granica EU, pošto je to jedan od njenih osnovnih principa.

Pročitajte i ovo...